Dünya

Fransa’da Büyük Grev

Emmanuel Macron’un emeklilik hakkının gaspına yönelik adımlar  Fransa'da büyük bir direnişi tetikledi. Fransa'da emekçiler son yılların en büyük grevini örgütledi. Pek çok sektörde hayat dururken, greve en yüksek katılımın genç işçilerden geldiği, Sarı Yelekliler hareketinin de grevi desteklediği belirtiliyor.

Fransa’da daha geç yaşta emekli olma ya da emeklilik maaşlarında düşüş tercihiyle karşı karşıya bırakılan işçiler genel greve gitti. Başta başkent Paris olmak üzere birçok şehirde polis ve göstericiler karşı karşıya geldi. Paris’teki Place de La Republique meydanında polis eylemcilere gazla saldırdı. Başkentte 80’den fazla kişi gözaltına alındı.

Son yılların en büyük grevi günlük yaşamda çok ciddi bir karşılık buldu. Milyonlarca işçinin greve gitmesi nedeniyle eğitim, ulaşım, çöp toplama ve sağlık hizmetleri gibi hayatın pek çok alanında aksamalar yaşandı. Sendikalar, greve katılımın çok yüksek olduğunu ve “ekonomiyi felç ettiklerini” açıkladılar.

Greve Yüksek Katılım

Demiryolu işçilerinin yüzde 85’inin greve gittiği duyuruldu. Ülkede yüzlerce uçuş iptal edilirken, öğretmenler arasında da greve katılım oranı yaklaşık yüzde 50 oldu.Fransa İçişleri Bakanlığı, Sarı Yelekliler hareketinin de greve katıldığını açıkladı. Eyfel kulesi, d’Orsay Müzesi ve Versailles Sarayı gibi turistik yerler gün boyu kapalı kaldı. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “Bu protestolara katılacak çok insan var ve risklerin farkındayız. İsyan veya şiddet olayları olduğunda ilgili kişilerin derhal gözaltına alınmasını emrettim” dedi. Greve büyük şehirlerdeki yürüyüşler de eşlik etti.

Gençlerden Greve Büyük Destek

Fransa’da son yıllardaki en büyük genel grevin nedeni, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un getirmek istediği puan bazlı ulusal emeklilik sisteminin sendikalar tarafından reddedilmesi.

5 Aralık Perşembe günü başlayan grevin bir gün ile sınırlı kalmayacağı düşünülüyor. Bazı sendikalar Macron “emeklilik reformu” olarak adlandırdığı düzenlemeden vazgeçene dek greve devam edeceklerini belirtiyor. Emeklilik maaşı en düşük grup olan çiftçiler ise greve katılmayacaklarını açıkladı. Konuyla ilgili bir anket greve desteğin yüzde 69 oranında olduğunu, en büyük desteğin de 18-34 yaş grubu tarafından verildiğini saptadı.

Ne Olmuştu?

Fransa’da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var ve Cumhurbaşkanı Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Fransa’da son 10 yılda emeklilik yaşı 60’tan 62’ye yükseltilmişti. Ancak Fransa buna rağmen OECD üyesi ülkeler arasında hala emeklilik yaşının en düşük olduğu ülkelerden biri.

Yeni sistem, iyi emeklilik koşullarına sahip kesimler açısından hak gasplarına yol açacak. 64 yaşından önce emekli olanlar yüzde 5 daha az maaş alacak. Fransa, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14’ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye’de aynı oran yüzde 7,7. Macron, Fransa’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle bu reformu yapmanın kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor. Fransa’da yapılan bir ankete katılanların yüzde 75’i emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu kabul etse de yalnızca üçte biri mevcut hükümetin doğru değişiklikleri yapabileceğine inanıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu