Emek

Temmuz ayında 205 işçi yaşamını yitirdi

H. Merkezi: İSİG Meclisi, Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Temmuz ayında en az 205, yılın ilk 7 ayında ise en az bin 119 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Temmuz ayında en az 205 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, yılın ilk 7 ayında, en az bin 119 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Rapora, iş cinayetlerinin kaydını tutmanın kolay olmadığı, hayatını kaybeden her bir işçinin arkasında bıraktığı hikayelerin sarsıcı olduğunu vurgulayarak başladı. “Cinayet” denildiğinde yetkililerin yaygara kopardığı, “Efendim bunlar kaza, olabilir, alın yazısı” dedikleri, fakat sadece Adana Sarıçam OSB’de yük vincine bindirilen ve halatın kopmasıyla beşinin hayatını kaybettiği Hüda Metal işçilerinin “hikayelerinin” bile bu ölümlerin bir cinayet olduğunu haykırdığını vurguladı.

İSİG Meclisi raporun girişinde iş cinayetleriyle işçi sınıfının sendikal örgütlülükten yoksun oluşu arasında doğrudan bir ilişkinin olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı son sendika istatistiklerini hatırlattı: “Bir önceki dönemle kıyaslarsak kayıtlı işçi sayısı yüzde 6,94 oranında bir artışla 13.581.554’e yükseldi. Aynı dönemde sendikalı işçi sayısı 77 bin 73 artarak, 1.623.638 oldu. Ancak bu yükselişe rağmen sendikalı işçi oranı, bir önceki dönemin altına inerek yüzde 11,95’e geriledi. Ne kadar örgütlü olduğu tartışılsa da bu yüzdenin dışında kalan kısım, yani işçi sınıfının yüzde 88’i örgütsüz.

Temmuz ayında iş kollarına göre de yaşamını yitirenlerin listesinin açıklandığı raporda, “İnşaat, yol işkolunda 51 işçi, tarım, orman işkolunda 45 işçi, taşımacılık işkolunda 19 işçi, belediye, genel işler işkolunda 12 işçi, ticaret, büro işkolunda 11 işçi, savunma, güvenlik işkolunda 11 işçi, konaklama, eğlence işkolunda 10 işçi, madencilik işkolunda 8 işçi, petro-kimya, lastik işkolunda 7 işçi, metal işkolunda 7 işçi, enerji işkolunda 7 işçi, çimento, cam işkolunda 5 işçi, gıda, şeker 3 işçi, tekstil, deri işkolunda 2 işçi, ağaç, kağıt işkolunda 1 işçi, iletişim işkolunda 1 işçi, gemi, tersane işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 4 işçi yaşamını yitirdi” denildi.

Raporun devamında ise işçilerin yaşamını yitirme nedenleri aktarıldı: “Trafik, servis kazası nedeniyle 49 işçi, yüksekten düşme nedeniyle 41 işçi, ezilme, göçük nedeniyle 31 işçi, şiddet nedeniyle 24 işçi, elektrik çarpması nedeniyle 18 işçi, kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 11 işçi, zehirlenme, boğulma nedeniyle 8 işçi, patlama, yanma nedeniyle 3 işçi, nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 2 işçi, intihar nedeniyle 1 işçi, kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 16 işçi yaşamını yitirdi. Temmuz ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre ise 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi, 15-17 yaş grubunda 8 işçi, 18-27 yaş grubunda 34 işçi, 28-50 yaş grubunda 99 işçi, 51-64 yaş grubunda 38 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 9 işçi ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 15 işçi yaşamını yitirdi.”

Raporda Temmuz ayında Türkiye’nin 60 şehrinde işçilerin yaşamını yitirdiği belirtilirken, iş cinayetlerinde başı 19 iş cinayetiyle İstanbul’un çektiği vurgulandı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu