Güncel

SHD: Aileler kaçak yurda mecbur bırakıldı

H. Merkezi: Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait kız öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili rapor hazırlayan Sosyal Haklar Derneği, “Yoksulluk politikaları aileleri kaçak yurda mecbur bırakıldı” dedi.

Sosyal Haklar Derneği heyeti, yangında ölen 11’i öğrenci 12 kişinin aileleri ve yaralılar ile bölgede yaşayanlarla yaptıkları görüşmeyi raporlaştırdı. SHD raporunda, ilçede bulunan devlet yurdunun on yıl önce “çürük” raporu verilmesi nedeniyle yakıldığını, ancak yıkımda çalışan bir işçinin, “ben hayatımda bu kadar sağlam bina yıkmadım” dediğini aktardı.

“Yoksul aileler tarikatlara mecbur bırakılıyor”

Raporda izlenimler şöyle aktarıldı:

“Heyetimizin Hastanede görüştüğü mağdur yakınlarından bazıları ‘biz o yurdu devlet yurdu sanıyorduk’ demişlerdir. Konu ile ilgili görüşmeler sonucunda, heyetimiz, yetkililerin velileri tarikat yurduna yönlendirdikleri izlenimi edinmiştir. Ayrıca veliler devlet yurdu olmadığı için çocuklarını zorunlu olarak Süleymancıların yurduna gönderdiklerini ifade etmişlerdir.”

Süleymancılar tarikatının bölgede 30 yıldır faaliyet yürüttüğü belirtilen raporda, “Süleymancılar’ın faaliyetlerini yoksul civar köylerde yoğunlaştırdıklarını ifade etmişlerdir. Bölge halkının fakir olması nedeni ile çocuklarının eğitim alabilmelerini sağlamak için tek seçeneklerinin, yetkililerin devlet yurdu gibi davrandığı tarikat yurtlarına göndermeleri olduğu tespit edilmiştir. Çocukların eğitim hakkına ulaşabilmeleri önündeki engelleri kaldırmayan tam tersine köy okullarını kapatarak çocukların barınma sorunu yaşamalarına yol açan devlet, çocukların tarikatlara teslim edilmelerini zorunlu kılan bir sistem oluşturmuştur. Yoksulluk ve eğitim sistemi, bölge halkını ve çocukları tarikatlara mahkum etmiştir” değerlendirmesi yer aldı.

“Donanımlı itfaiye araçları büyükşehire”

İlçede bulunan iki itfaiye aracından birinin eski, diğerinin de teknik açıdan yetersiz olduğu kaydedilen raporda, “Adana’dan iki saatte gelebilen uzun merdivenli teknik donanımlı itfaiye aracının önceden Aladağ itfaiyesinde olduğu ama daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından merkeze alındığı yurttaşlar tarafından ifade edilmiştir. Yangını söndürme ve çocukları kurtarmada yetkililer yetersiz kalınca, yurttaşların devreye girerek yangına müdahale ettikleri ve çocukları kurtarmaya çalıştıkları öğrenilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“Yangın merdivenlerine çıkan kapılar kapalı”

Yangından kaçmak isteyen çocukların, yangın merdivenine çıkan kapıların kilitli olması nedeniyle dışarı çıkamadığı belirtilen raporda, “Heyetimizin görüştüğü velilerin aktardığına göre, akşamları çocuklar dışarı çıkmasın diye yargın merdivenlerine açılan kapılar düzenli olarak kilitli tutulmaktadır. Yetersiz beslenen çocukların akşamları markete gidip kendilerine yiyecek aldıkları görüldükten sonra anılan kaçak yurt çalışanları kapılar kilitlemeye başlamış ve bu uygulama yerleşiklik kazanmıştır” diye belirtildi.

Binanın kaçak yapılmış olması nedeni ile imar mevzuatı açısından gerekli denetimler yapılmadığı da kaydedilen raporda, çocukların yaşlarının da yurtta kalmaya yönetmelik açısından hukuka aykırı olduğu bilgisi yer aldı.

SHD heyeti raporda, yetkililerin yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

-Aladağ’da 10 yıl önce yapılan devlet yurdu neden yıkıldı?

-’Çürük’ raporunun asıl olarak devlet yurdunun yanında bulunan lojmanlara verildiği iddiası doğru mu?

-Tam donanımlı merdivenli itfaiye aracının Aladağ itfaiyesinden alındığı doğru mudur? Doğru ise bu işlemin gerekçesi nedir?

-Mevzuata göre, o yaş grubundaki çocukların özel yurtlarda kalması mümkün değilken, küçük kız çocukları neden ve nasıl tarikat yurdunda kalıyordu?

-Söz konusu bina imar mevzuatına uygun mudur?

-Yurt, hangi aralıklarda ve hangi kriterlere göre denetlenmiştir? Denetçilerin çay içip ayrıldığı iddiaları doğru mudur? Son 5 yıla ait teftiş raporlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep etmekteyiz.

-Yurt mevzuata uygun işletilmiş midir?

-Çocukların aileleri ile yaşamaya devam edebilmeleri için ücretsiz ulaşım sağlanmasını talep ettikleri doğru mudur? Doğru ise bu talep neden yerinde görülmemiştir?

-Bölgede faaliyet yürüten Süleymancılar’ın kamu görevlileri tarafından kayırıldığı iddiası doğru mudur?

-Bölgede faaliyet yürüten Süleymancılara ait çok sayıda yurtta, milli eğitim mevzuatına aykırı şekilde dinî eğitim verilmekte midir?

-Parasız işletilen bu yurtları işletmekte Süleymancıların çıkarı nedir?

-Velilerin, ilçedeki mülki amirlerin ve belediyenin yönlendirmesiyle bu yurda yerleştirildiği iddiası doğru mudur?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu