Güncel

Tarım işçilerine ölüm reva görülüyor

H. Merkezi:Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Çamlıca Beldesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktör devrildi. 7 kişi yaşamını yitirdi, 9 yaralı var.

17 yaşında bir çocuk, 5 kadın, toplam 7 tarım işçisi. Bugün Sakarya’da fındık bahçesine giderken traktörün devrilmesi sonucu can verdi. İçlerinde durumu ağır olan 9 da yaralı var. Ama bu ölümler tarım işçileri için yeni değil. Kötü koşullarda çalışmanın ve yaşamanın yanı sıra tarlalara traktör ve kamyon kasalarında taşındıkları için sadece son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi. 7 tarım işçisinin öldüğü iş cinayeti sonrası, işçilerin böyle taşınmasına engel olmakla yükümlü valinin, “Zarureten böyle yakın tarlalar arası traktörle gidiyorlar” sözleri ölümlerin neden durmadığını gözler önüne serdi.

7 KİŞİ ÖLDÜ 9 KİŞİ YARALI

Tarım işçilerinden son acı haber bugün Sakarya’dan geldi. Hendek ilçesi Çamlıca Mahallesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktör, saat 07.45 sıralarında sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu kontrolden çıkıp dere yatağına devrildi. Traktörün römorkunda bulunan işçiler etrafa saçıldı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine gelen 112 acil ve itfaiye ekipleri 1’i çocuk, 5’i kadın 7 kişinin olay yerinde öldüğünü belirledi. Yaralanan 9 kişi ise olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere kaldırıldı. Veysel Akman, Mehmet Boz, Yusuf Akman ve Gizem Boz Hendek Devlet Hastanesinde, Yusuf Çapak ve Aleyna Boz Akyazı Devlet Hastanesinde, Uğur Boz, Gülistan Boz ve Baver Çağatay ise Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

KİMLİKLER BELİRLENDİ

Sakarya’nın Hendek İlçesi’nde traktörün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi. Kazada, 50 yaşındaki Şengül Akman, 39 yaşındaki Çiçeği Çapat, 15 yaşındaki Bahar Çağatay, 38 yaşındaki Faruk Boz, 54 yaşındaki Bedran Çağatay, 13 yaşındaki Nildanur Akman ve 18 yaşındaki Gülistan Boz yaşamlarını yitirdi.

Hastanelere kaldırılan 12 yaşındaki Gizem Boz, 17 yaşındaki Baver Çağatay, 10 yaşındaki Uğur Boz, 15 yaşındaki Yusuf Akman, 12 yaşındaki Yusuf Çapat, 16 yaşındaki Mehmet Boz, Songül Çapat, 13 yaşındaki Aleyna Boz ve 17 yaşındaki Veysel Akman yaralandı. Baver Çağatay ve Songül Çapat’ın hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi.

CENAZELER MARDİN’E UĞURLANDI

Yaşamını yitiren 7 kişinin cenazesi, Hendek Devlet Hastanesi morgundan alınarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Yorgalar Mezarlığı’na getirildi. Cenaze İşleri Müdürlüğü’nde yapılan işlemlerin ardından cenazeler, memleketleri Mardin’e gönderildi.

VALİ: ZARURETEN BÖYLE GİDİYORLAR

Sakarya Valisi İrfanBalkanlıoğlu kazayla ilgili yaptığı açıklamada ise bakanlığı ve hükümeti aklamaya çalıştı.Balkanlıoğlu, “Geçmişte bulundukları şehirlerden buralara gelirken de kamyonlarla insan taşımaya mahsus olmayan araçlarla taşınırdı. Bakanlığımız sıkı önlemler aldı, bunun önüne geçildi. Ancak, bulundukları yerden tarlalara giderken bazen tarım araçları ile bazen traktörlerle de böyle gidiyorlar. Patpat denen tarım aletlerini ulaşım aracı da olarak kullanıyorlar bazı bölgelerimizde. Bunu kullanırken de çok dikkatli olmak lazım tabii, aslında yolcu taşımaya mahsus değil ama zarureten böyle yakın tarlalar arası, bulundukları yerden yakın tarlaya giderken ellerindeki materyallerle beraber traktörle gidiyorlar. Burada da bu sabah traktörü kullanan vatandaşın herhalde kendisi de rahmetli olmuş, Allah hepsine gani gani rahmet eylesin. 5 hanım kardeşimiz var, 17 yaşında çocuk var. 7 kaybımız var.”

KANİ BEKO: SAKARYA’DA YAŞANAN KATLİAMDIR

Sakarya’da 7 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin ise yaralandığı traktör kazasına ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkan Kani Beko, “Sakarya’da yaşanan açıkça bir katliamdır” dedi.  Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Kani Beko, “60 lira yevmiye için açık römorklarda tıka basa taşınan bu insanlarımız, yaşamlarını kazanmak için çıktıkları yolda yaşamlarını kaybettiler. Öncelikle, ölen işçi kardeşlerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

7 AYDA 1119 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için insanların yaşamlarını yitirmeye devam ettiğini dile getiren Beko, “2017 yılının ilk 7 ayında en az bin 119 işçiyi iş cinayetlerinde yitirdik. 2016 yılının aynı döneminde bin 49, 2015 yılının aynı döneminde ise 971 işçi iş cinayetlerinde can vermişti. Giderek artan cinayetlere dair sorumluluk alması gerekenler, halkın can güvenliğini sağlamakla yükümlü olanlardır” diye belirtti.

‘BU İLK KATLİAM DEĞİL’

Traktör römorkunda işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya ‘kaza’ demek, konuyu ‘fıtrat’ diyerek geçiştirmenin mümkün olmadığının altını çizen Beko, şunları belirtti: “Sakarya’da yaşanan açıkça bir katliamdır. Ve bu tarım işçilerinin öldüğü ilk katliam da değildir. İki yıl önce Manisa Gölmarmara’da ve öncesinde Isparta Yalvaç’ta yaşanan katliamların ardından, bu katliamların önlenmesi için yapılması gerekenler DİSK tarafından ifade edilmiştir.”

Beko, iş cinayetlerinin önlenmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

* Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır.

* Dayılık/komisyonculuk/aracılık/elçilik adı altında sürdürülen işçi simsarlığına, Özel İstidam Büroları ile yasallık kazandırılmamalıdır. Tarım işçileri İŞKUR’da kayıt altına alınarak kamusal hizmet alanından yararlanmaları sağlanmalıdır.

* İşveren niteliğine haiz olanların aracılarla iş yapması yasaklanmalı ve kurumsal kayıt altında işçi istihdamı sağlanmasına dair bir düzenleme yapılmalıdır.

* Çalışma saatleri yasaların belirlediği günlük çalışma saatlerine çekilmelidir.

* Ulaşım, barınma ve sağlık ile ilgili koşulları insana yaraşır hale getirilmelidir.

* Mevsimlik tarım işçilerinin ücret düzeyi yaşanabilir bir düzeye çekilmelidir.

* Mevsimlik tarım işçilerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının düzelmesi için gerekli düzenlemelerin hızla yaşama geçirilmesi gerekmektedir.

* Mevsimlik tarım işçileri için sendikal örgütlenme konusu en önemli sorunlardan biridir. İşçilerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerini ifade edecekleri örgütlenmelerin önünü açacak düzenlemeler hızla yapılmalıdır.

SON 3 AYDA MEYDANA GELEN KAZALAR

Ömer Fethi Gürer’in derlediği bilgileri göre son 3 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları şöyle:

“18 AĞUSTOS: Sakarya’nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre; 7 kişi öldü, 20 yaralı var.​​

9 TEMMUZ 2017: Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

5 TEMMUZ 2017: Konya’nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

28 HAZİRAN 2017: Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

21 HAZİRAN 2017: Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp, yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.

19 HAZİRAN: Mardin’in Midyat İlçesi’nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.

28 MAYIS: Kayseri-Sivas kara yolunun 22’nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyeti yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu