GüncelManşet

İşsizlik verileri açıklandı ancak TÜİK gerçek durumu yansıtmıyor

DİSK-AR, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Ocak 2017 günü açıkladığı Ekim 2016 dönemi Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Geçen senenin Ekim ayına göre işsizlerin arasına 500 bin kişi daha eklendi. Böylelikle resmi işsiz sayısı 3 milyon 647 bine yükseldi. TÜİK resmi işsizlik rakamlarını, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak yüzde 11,8 seviyesinde açıklamasına karşın DİSK, geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyon 503 bin olduğunu, geniş tanımlı işsizlik oranını ise yüzde 19,6 olduğunu açıkladı.

DİSK-AR’ın raporunda ayrıca şöyle bir belirleme yapıldı: “Siyasi ve ekonomik krizin tırmanışı işgücü göstergelerinin tümünde artışa yol açmaya devam ediyor.”

 

5 kişiden 1’i işsiz

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren DİSK Araştırma Enstitüsü’ne (DİSK-AR) göre, bu veriler işgücü piyasalarındaki gerçek durumu yansıtmıyor.

İşsizliğin gerçek boyutlarının anlaşılması için geniş tanımlı (gerçek) işsizlik verilerine bakmak gerekiyor. DİSK-AR, geniş tanımlı (gerçek) işsiz sayısının 6,5 milyona yaklaştığını, geniş tanımlı işsizlik oranının da yüzde 20’ye ulaştığını duyurdu. Bu veriler, işgücüne dahil her beş kişiden birinin işsiz olduğu anlamına geliyor.

 

İşsizlikte de kadın erkek eşitliği yok!

Toplam işsiz sayısı 3 milyon 647 bin olurken, bu işsizlerin 1 milyon 579 bini erkeklerden, 2 milyon 68 bini ise kadınlardan oluştu. Kadın işsizlikte görülen artış da Ekim 2014’ten bu yana görülen en yüksek işsizlik oranı oldu.

Ekim 2016 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği 1,9 puan artarak yüzde 21,2’ye yükseldi. Tarım dışı genç kadın işsizliği ise 4,1 puan artarak 33,1’e yükseldi. Böylece Ekim 2016’nın en yüksek işsizlik oranı tarım dışı genç kadın işsizliğinde görüldü.

 

2 yılda 181 bin üniversiteli işsiz kaldı

Genç ve eğitimli işsizliğinde de çarpıcı artış dikkat çekiyor.

Şubat 2014’te yüzde 17 olan genç işsizliği, Şubat 2016’da 18,6’ya yükseldi. Yükseköğrenimli işgücünde ise işsizlik Şubat 2014’te yüzde 9 iken, Şubat 2016’da yüzde 9,9 oldu. Buna göre, son iki yılda 181 bin üniversite mezunu işsizler ordusuna katıldı. Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 670 bine ulaştı. Üniversiteli işsizlikte iki yıllık artış oranı yüzde 35 düzeyinde.

 

İstihdamda ‘yapay’ artış

Son iki yılda istihdamda 1 milyon 457 bin kişilik artış yaşandı. Bu artış çoğunlukla hizmet sektöründe meydana geldi. İmalat sanayinde, tarımda ve madencilikte ise iş azalması devam ediyor.

DİSK-AR raporuna göre, evde engelli bakım hizmet ödeneği alanlar ile toplum yararına programlarda çalışanların istihdam kapsamında değerlendirilmesi, istihdamı “yapay olarak” artırıyor. Bu kişiler TÜİK tarafından istihdam kapsamında değerlendirilmeseydi, toplam istihdam 750 bin kişi daha az olacaktı. Bu da, istihdam oranlarının düşmesi ve işsizlik oranlarının artması anlamına gelecekti. DİSK-AR’a göre TÜİK, bu yolu seçerek istihdam ve işsizlik verilerini perdeliyor ve gerçek durumdan saptırıyor.

 

Çalışma süreleri azaltılmalı

DİSK-AR’ın yaptığı değerlendirmede, “TÜİK’in Şubat 2015 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, istihdam ve işsizlik konusunda ciddi olumsuzlukların sürdüğünü teyit etti. İşsizlik iki haneli rakamlarda seyrederken, tarım dışı işsizlik, genç ve kadın işsizliği kaygı verici boyutunu koruyor” ifadelerine yer verildi.

İşsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: Çalışma sürelerinin azaltılması, herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınması, güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımının güvence altına alınması, işsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanımına son verilmesi, işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmesi, kamuda personel açığının kapatılması…”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu