Güncel

Sivas katliamında yaşamını yitirenler için anmalar sürüyor

Sivas Katliamı'nın 28'nci yılında, katliamda hayatını kaybedenler Beylikdüzü, Sarıgazi ve Okmeydanı'nda yapılan anma etkinlikleriyle anıldı.

İstanbul

Beylikdüzü

Beylikdüzü Emek, Barış, Demokrasi Güçleri ve Beylikdüzü Hacıbektaş Derneği çağrısını yaptığı etkinlik saygı duruşu ile başladı.

Beylikdüzü Kuğulu Park Etkinlik Alanı’nda yapılan etkinlikte Emek, Barış, Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Zeynep Çelik okudu.

“Bugün Sivas katliamının 28. yıldönümü. 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta, Pir Sultan Abdal şenliklerine katılmak için kentte bulunan 33 aydın ve sanatçıyı, kaldıkları Madımak otelinin 2 görevlisiyle birlikte, toplamda 35 kişiyi diri diri yakan ateş; 28 yıldır yüreklerimizi yakmaya devam ediyor” diyen Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Aradan 28 yıl geçmesine rağmen, failleri ve azmettiricilerini ortaya çıkarmayan, uzun yargılama boyunca delil karartan, faillerin kaçmasına göz yuman, paramiliter güçlere ve onlara emir verenlere dokunmayıp kollayan, insanlar cayır cayır yanarken seyreden ve müdahale etmeyen siyaset biçimidir asıl sorumlu olan!

Dönemin başbakanı : “çok şükür otel dışındaki vatandaşlarımız bir zarar görmemiştir” diyerek katliamı adeta onaylamıştır.
Dün Madımak faillerinin bir bölümünü “zaman aşımına uğramıştır, milletimizin gözü aydın” diyerek ceza almaktan kurtaranlar, bugün de Pandemi koşullarını fırsata çevirerek her tür hak arama mücadelesinin önüne set çekerek, yasa, hak, hukuk, adalet tanımadan ekonomik, sosyal ve siyasal olarak her türlü anti-demokratik yöntemle toplum üzerinde baskıyı yoğunlaştırmakta, korku iklimini egemen kılmak için kendinden olmayan herkesi terörist ilan etmektedir.

Toplumu kutuplaştıran, ötekileştiren, geçmişte katliamlara yol açmış bu siyasal iklim var oldukça, “bir daha asla olmaz!” dediğimiz insanlık suçlarının misliyle işlendiği günümüzde Madımak, kendini sürekli hatırlatmaktadır.
Beylikdüzü Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri olarak diyoruz ki, bu sistemde yanmaktan, yakılmaktan kurtulmanın yolu, demokrasi güçlerinin bir arada, birlikte mücadelesinden geçer.

Bu nedenle ezilen, ötekileştirilen ve yok sayılan tüm toplumsal kesimleri, karanlığa karşı aydınlığı, zulme karşı adaleti, zorbalığa karşı özgürlüğü savunmak için bir araya gelmeye çağırıyoruz.”

Sarıgazi

Kurumların ortak çağrısıyla Sarıgazi’de yürüyüş yapıldı. 17.30’da Vatan Ortaokulu önünde toplanan devrimci kurumlar saat 18.00’da Demokrasi Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Demokrasi Caddesi’nin girişinde açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifade yere yer verildi: “Sivas Katliamı’nın üzerinden 28 yıl geçti. 2 Temmuz 1993’te, Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Sivas Madımak Oteli’nde 33 aydın, sanatçı ve iki otel görevlisi gerici faşist güruh tarafından yakılarak katledildi. 1993’te Sivas Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Pir Sultan’ı anma etkinlikleri Semaha duranlar, semahta çalınan sazda özünü bulanlar, Pir Sultan’ın baş eğmez duruşunu kendisine rehber edinenler, alevi inancının taleplerini yükseltmek isteyenler ve daha nicesi… Sivas’ta buluşmuştu.

Katliam sürecinde yapılan hazırlık yargılama sürecinde de devam etti. Göstermelik yargılamalarla, af yasasıyla katliamcılar serbest bırakıldı ya da yurt dışına kaçırıldı. Katliam davası zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmak istendi” dedi.

“Bozuk Düzende Sağlam Çark Olmaz!”

“Pir Sultan’ın yüzyıllar önce tarif ettiği gibi “Bozuk düzende sağlam çark olmaz! Bu düzeni baştan aşağı değiştirmeli”. Pisliğe batmış bu düzenin artık değişmesini, insanlığın kurtuluşu için sömürüsüz, özgürce yaşayabileceğimiz bir dünya istiyoruz. Bunu da ancak bizlerin geçmişi unutmadan, ateşte semaha duran insanlığın direnciyle mücadele ederek ve örgütlenerek kurabiliriz. Katliamlara ancak örgütlü bir güçle dur diyebiliriz.

“Yürü bre Hızır Paşa

Senin de çarkın kırılır

Güvendiğin padişahın

O da bir gün devrilir…” demiş yüzyıllar önce Pir Sultan. Bu sömürücü, zalim düzenin çarkını kırmak için bugünden mücadeleyi büyütelim.

Okmeydanı

Saat 19.00’da Dikilitaş (Mehmet Ayvalıtaş) Parkı’nda bir araya gelen Okmeydanı halkı şiirler ve deyişlerle Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Mehmet Can’ın deyişlerinin ardından Ali Şeker açıklamalarda bulundu. Sahneye çıkan Mehmet Karabudak da deyişler söyledi

Sinevizyon gösteriminin ardından yapılan konuşmalarla etkinlik sona erdi. Etkinlikte Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da taşındı.

“Sivas’ın hesabı sorulacak” yazılı pankart etkinlikte parka asıldı.

Antalya 

Katliamının 28. yılında yurtiçinden ve yurtdışında bir araya gelenler Madımak Oteli önünde katledilen 33 aydın, sanatçı ve yazarı anarken, Türkiye’nin bir çok kentinde de anmalar ve açıklamalar yapılmaya devam ediliyor.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Sivas Madımak Katliamının 28. yılında Antalya Merkez Saat Kulesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şube Kadın sekreteri Pervin Şahin okudu.

Şahin, katliamın planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildiğinin altını çizerek, “Katliamın öncesinde gerici ve şeriatçı örgütler haftalarca nefret ve düşmanlık içeren bildiriler dağıtıp “kıyam” çağrılarıyla Sivas’a gelecek olan aydınlarımızı ve canlarımızı hedef gösterdiler” dedi.

Bir diğer anma Yavuz Özcan Parkı’nda düzenlendi.

Sivas, Çorum ve yaşanan birçok katliamda yaşamını yitirenlere ilişkin yapılan anma saygı duruşu ve HBVAKV Antalya Şube dedesi Kenan Akbaba’nın çerağ uyandırmasıyla başladı.

PSAKD Altınova Şube Başkanı Adnan Arslan yaptığı açıklamada, “Kerbeladan bugüne kadar yastayız, acılarımız bitmiyor. Böyle giderse de bitmeyecek. Dün Sivas’taydık şehitlerimizi yâd ettik, Madımak oteline  yürüdük, bir kez daha haykırdık. Sivas Madımak oteli utanç müzesi olana kadar Sivas’ta olacağız, bu tür etkinlikleri hep yapacağız. Daha gür bir şekilde, daha geniş katılımla yapacağız. Ne zamana kadar? Madımak oteli utanç müzesi olana kadar, Sivas’ı terk etmeyeceğiz” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu