DünyaGüncel

ÇEVİRİ | Chhattisgarh, Maharashtra Bölgesindeki Silahlı Maoistlerin yüzde 40’ı Kadın*

"Önde gelen bir diğer kadın komutan, HKP(Maoist)’in Maad bölümünden sorumlu olan Sujatakka'dır. İsyancıların son iki yılda bu bölgeden çok sayıda insanı örgütlediği söyleniyor"

*(Bu makale, Ritesh Mishra tarafından yazıldı ve 15 Ağustos 2021 tarihinde www.hindustantimes.com sitesinde yayınlandı. Makalede ifade edilenler daha çok polis istihbaratına dayalıdır ve bu nedenle temkinli yaklaşılmalıdır. Ancak yine de Hindistan’daki Maoistlerin mücadelesine dair önemli bilgiler içerdiği için Özgür Gelecek Okurları için çevirdik.)

HT tarafından Chhattisgarh ve Maharashtra polisinden toplanan rakamlara göre, bölgedeki silahlı Maoistlerin toplam tahmini gücü 1.391’i erkek ve 1.107’si kadın olmak üzere 2.498’dir.

Üst düzey bir Chhattisgarh polis memuru, Chhattisgarh ve Maharashtra’daki Maoist kadrolar arasında kadınların temsilinin yaklaşık % 40’a yükseldiğini ve bunların birçoğunun yasaklı isyancıların çeşitli birimlerinin komutanları olduğunu ve genellikle güvenlik personeli ile çatışmalara karıştığını söyledi. Ancak Maoistlerin karar alma süreçlerinde kadın temsilinin hala çok düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

Maoistlerin Dandakaranya Özel Bölge Komitesi’nin (DKSZC) Güney Bastar bölümünden sorumlu Sujata (65), ülkedeki Maoistlerin çekirdek bölgesi olan Güney Bastar’daki hemen hemen tüm pusuların kilit planlayıcılarından biriydi. Yukarıda sözü edilen polis memuru, 65 yaşında bile bir AK-47 taşıdığını ve yerel Halbi ve Gondi de dahil olmak üzere altı dil bildiğini söyledi.

2011 yılında bir operasyonda öldürülen kıdemli lider Mallojula Koteswara Rao takma adı Kishenji’nin eşi Sujata, bu Nisan ayında 22 güvenlik personelinin öldürüldüğü Teklaguda saldırısında lojistik ve diğer desteklerden sorumlu.

(Üst düzey polis memuru-çn.): “Sujata, Güney Bastar’daki Maoistler için çok aktif, keskin ve önemli. 4 Nisan olayında, pusu sırasında sürekli Mandvi Hidma ile konuşuyordu. Maoistlerin 1 numaralı taburunun başkanı Hidma, Teklaguda’da güvenlik güçlerine yönelik saldırıya öncülük etti. Sujata ve ekibi, yaralı Maoistleri kurtarıyor ve ayrıca öldürülen güvenlik personelinin silah ve mühimmatını topluyorlardı. Başta, Güney Bastar’daki herhangi bir büyük saldırının kilit planlayıcıları arasında yer aldı” dedi.

Önde gelen bir diğer kadın komutan, HKP(Maoist)’in Maad bölümünden sorumlu olan Sujatakka’dır. İsyancıların son iki yılda bu bölgeden çok sayıda insanı örgütlediği söyleniyor.

(Üst düzey polis memuru-çn.): “Sujatakka güçlü bir kadın komutan, DKSZC üyesi ve aynı zamanda AK-47 taşıyor. Bastar’da birçok kadın kadronun örgütlenmesinde etkili oldu” dedi. Güney Bastar’da toplam 653 Maoist kadronun 310’u kadın ve Batı Bastar’da 420 kişiden 169’u kadın. Polis kayıtlarına göre, Kuzey Bastar bölümünde 226 üyeden 106’sı kadın, Maad bölümünde ise bölgedeki 322 silahlı kadrodan 134’ü kadın bulunuyor.

Polis yetkilileri, Sujatakka’nın, her ikisinin de başkanlığını yaptığı Güney ve Batı Bastar bölümlerinde kadınları örgütlemede etkili olduğunu ve bu nedenle, çekirdek Maoist bölgede kadın kadroların varlığının en yüksek olmasının nedeni olduğunu söyledi.

HT tarafından Chhattisgarh ve Maharashtra polisinden toplanan rakamlara göre, bölgedeki silahlı Maoistlerin toplam tahmini gücü 1.391’i erkek ve 1.107’si kadın olmak üzere 2.498’dir.

Kıdemli bir Chhattisgarh polis memuru, “Yani, yaklaşık yüzde 40’ı kadın, on yıl öncesine kadar yüzde 20’den azdı” dedi.

HKP(Maoist) Dandakaranya Özel Bölge Komitesi (DKSZC), HKP(Maoist) Merkez Komite üyeleri, yeni kurulan Maharashtra – Madhya Pradesh Chhattisgarh (MMC) bölgesi ve diğer iki bölümden (Mainpuri-Nuapada ortak bölümü) ve sırasıyla Chhattisgarh ve Odisha’ya düşen Bargarh-Balangir ve Mahasamund (BBM) bölümüyle birlikte dokuz bölümden oluşuyor.

Bununla birlikte, karar verme hala erkeklerin egemenliğindedir. Hindistan Komünist Partisi’nin (Maoist) merkez komitesindeki 21 üye arasında sadece bir kadın var: Sheela Marandi. Yetkililer, 14 üyeli Dandakaranya Özel Bölge Komitesi’nde (DKSZC) sadece iki kadın bulunduğunu söyledi.

Dantewada polis şefi Abhishek Pallava, Maoistlerin daha fazla kadını örgütlemesini üç nedenle açıkladı.

Birincisi, kadınlar daha özverili ve sadık. İkincisi, kadın kadroların teslim olma oranlarının düşük olması ve köylülerle kolayca karışabilecekleri için tutuklanmalarının zor olması. Üçüncüsü, kadınlar kabile toplumlarında geleneksel olarak baskındır. Bu nedenle kadın kadroların katılımı Maoistlere bu alanda meşruiyet kazandırıyor” dedi.

Polis Başmüfettişi Bastar Sunderaj P, kadınların HKP(Maoist) hiyerarşisinde yükselemediğine dikkat çekti. “Bu, bugüne kadar HKP(Maoist)’in Politbürosu’na tek bir kadın kadronun bile atanmamış olmasından açıkça görülüyor” dedi ve onların tepe askeri kanadında, Merkezi Askeri Komisyon’da (CMC) hiç kadın olmadığını da sözlerine ekledi. Devlet Askeri Komisyonu (SMC), Maoist örgüt yapısında en üst düzeyde cinsiyet eşitliği olmadığını gösteriyor.

Bastar bölgesini izleyen bir istihbarat yetkilisi, HKP(Maoist)’in Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu’ndaki (PLGA) kadın temsilinin Salwa-Judum’un başlamasından sonra (2006’dan itibaren) ivme kazandığını ve çok yüksek kabul edilen % 40 oranına ulaştığını söyledi. Salwa Judum sırasında kadınların özel polis memurları (DPT’ler) tarafından hedef alındığını ve bunun sonucunda kadınların güvenlik güçlerine karşı derin bir nefret ve intikam duygusu aşıladığını söyledi.

Salwa Judum’dan önce, çoğu kadın Maoist lider, Chetna Natya Manch (CNM), kültürel kanat ve Dandakaranya Krantikari Adivasi Mahila Sangh (DKAMS) gibi cephe kanatlarının üyeleriydi. Çok azı örgütsel çalışma içindeydi” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir başka üst düzey polis memuru, kadınların daha fazla temsil edilmesinin Maoistlerin aşiretlerle daha iyi ilişkiler kurmasına ve daha fazla genç insanı örgütlemesine yardımcı olduğunu söyledi.

Bastar’da çalışan bir barış aktivisti olan Shubhranshu Chaudhary, Maoistlerin daha fazla kadını teşvik etmek için aşiret bölgelerindeki “ataerkilliğe” karşı duyguları stratejik olarak kullandığını” iddia etti.

Bastar’da çok az sınıf çatışması olduğu için Maoistler, Adivasi (Kabile çn.) toplumlarında baştan itibaren bir strateji olarak ataerkilliğe odaklanmayı seçtiler. Yasaklı bir örgüt olan Krantikari Adivasi Mahila Sangh’ın dünyanın en büyük kadın örgütü olduğunu iddia ediyorlar. Her zaman 8 Mart’ı kadınlar günü olarak büyük bir şekilde kutladılar. Chaudhary, Maoist kıyafetli kadınların çok sayıda olması bir tesadüf değil ve Salwa Judum’dan sonra artmadı, ancak son 40 yılda uygulanan düşünceli bir stratejinin sonucudur” dedi.

Ancak birçok silahlı kadın kadroyla görüşen bir yazar, kadınların katılımının arkasındaki tek nedenin ataerkillik olmadığına inanıyor.

Bütün insan toplumlarının ataerkillik unsurları vardır, ancak Bastar’ın Gond Adivisi, kadınlarına diğerlerinden çok daha fazla siyasi ve kültürel hak sunar. Birçok Gond Adivasi kadınının toplumlarındaki ataerkillikten kaçmak için Maoist saflara katıldığını söylersek, bu kadınların aileleri onlara siyasi tercihlerini uygulamak için yeterli alan verdiği için ailelerini terk edip kolayca silaha sarılabileceğini de kabul etmeliyiz.” Bastar’ın Maoist hareketi hakkında kapsamlı yazılar yazan Ashutosh Bhardwaj, “Şehirli kadınlar ailelerini terk ettiklerinde güçlü bir muhalefetle karşılaşıyorlar, ancak adivasi topluluğunda neredeyse hiç direniş görmedik” dedi.

Sunderaj her iki argümana da katılmadı ve genç erkek ve kadınların Maoistler tarafından zorla ve cebren işe alındığını söyledi. “Maoist liderliğe meydan okuyanlar hedef alınıyor ve cezalandırılıyor. Bu korku faktörü nedeniyle, genç erkek ve kız çocukları olan ebeveynler, çocuklarının ellerinden alınmasına engel olamıyor” dedi.

 

Kaynak: https://www.hindustantimes.com/india-news/40-of-armed-maoists-in-chhattisgarh-maharashtra-region-are-women-101629024620196-amp.html

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu