Güncel

DSÖ: Şifa Hastanesi “kan gölüne” döndü

DSÖ Gazze’deki Şifa Hastanesi'nin acil servisinin İsrail bombardımanı neticesinde bir "kan gölüne" döndüğünü ve "resüsitasyona ihtiyacı olduğunu" açıkladı.

İsrail askerleri ile Hamas arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi’ndeki durum giderek kötüleşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada DSÖ ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı diğer kuruluşların çalışanlarından oluşan bir ekibin Filistin topraklarındaki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’ne Cumartesi günü tıbbi malzeme ulaştırdığı belirtildi.

DSÖ açıklamasında “Yerinden edilen on binlerce insan hastane binası ve çevresini barınak olarak kullanıyor” denilerek içme suyu ve gıdada “ciddi sıkıntılar” olduğu belirtildi.

‘Acil servis kan gölü’

“Ekip, içerisinde yüzlerce yaralı bulunan ve her dakika yeni bir hasta gelen acil servisi ‘kan gölü’ olarak tanımladı” diyen kuruluş “Travma yaralanması olan hastalara yerlerde dikiş atıldığını ve ağrı tedavisinin mevcut olmadığını” ifade etti.

DSÖ hastanenin asgari personelle asgari düzeyde hizmet verdiğini, durumu kritik olan hastaların ameliyat için El Ehli Arap Hastanesi’ne gönderildiğini açıkladı. DSÖ hastanedeki ameliyathanelerin oksijen ve malzeme eksikliği nedeniyle işler durumda olmadığını, hastanenin “resüsitasyona ihtiyacı olduğunu” açıkladı. Günde sadece 30 hastaya diyaliz yapılabildiği belirtildi.

Genellikle kalp masajı olarak bilinen resüsitasyon, durmuş kalbin tekrar çalıştırılarak işlevini yerine getirmesi için yapılan eylemlere deniyor.

DSÖ’den takviye mesajı

Şifa Hastanesini temel hizmetlerine devam edebilmesi için “önümüzdeki haftalarda” takviye edeceğini duyuran DSÖ, malzeme ve personel desteği sağlanarak hastanedeki 20 ameliyathanenin tekrar işler hale getirilebileceğini aktardı.

Şu anda Gazze Şeridi’nin kuzeyinde sadece El Ehli Arap Hastanesi kısmen işler durumdayken diğer üç hastane Şifa ve El Awde hastaneleri ile El Sahabe tıp merkezi asgari düzeyde hizmet veriyor. 7 Ekim’den önce bölgede toplam 24 adet işler durumda hastane ve tıp merkezi mevcuttu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu