GüncelManşet

Sivas Katliamı Davasında Zaman Aşımı Kararı Onandı

H.Merkezi: 1993 yılında 35 kişinin katledildiği Sivas’ta Madımak Otel önünde gerçekleşen katliam ile ilgili davada verilen “zamanaşımı kararı” Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen zamanaşımı ile ilgili olarak Yargıtay’a avukatlar tarafından yapılan temyiz başvurusu ile ilgili olarak kararını açıklayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi onama gerekçesinde, “765 sayılı TCK’nın (eski) 146. Maddesinin 2. Fıkrasında tarif edilen fiiller dışında suçun işlenmesinden veya işlendiği sırada, yasa dışı yürüyüş ve toplantılara katılıp Türkiye Cumhuriyetinin laiklik ilkesini kaldırmaya yönelik sloganlar atarak anılan maddenin 1. Fıkrasındaki amaç suçun işlenmesini kolaylaştırmak suretiyle fer’an katıldıkları iddia edilen sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu’nun eylemlerini sübutu halinde haklarında 765 sayılı TCK’nın 146/3. maddesinin uygulanması gerekeceği yönündeki kabul ve vasıflandırmada ve buna bağlı olarak da zamanaşımının gerçekleştiği yönündeki kabul de bir isabetsizlik görülmemiştir” dedi.

Sivas katliamı davası, 21 Ekim 1993’te başlamış ve 125 sanık, Ankara 1 nolu DGM’de ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Davadaki ilk kararda 26 Aralık 1994’te 85 sanık, 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar ise beraat etmişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1997 yılında müdahil avukatlarının temyiz ettiği davayı bozarken yeniden yargılama sonucunda 33 sanık hakkında idam cezası verilmişti. Ancak bu karar, bir yıl sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yeniden bozulmuş ve sanık sayısı da 125’ten 33’e indirilmişti.

2000 yılında kararını açıklayan Ankara 1 Nolu DGM, 33 sanık için “idam” kararı vermiş ve  9 sanığa 7 yıl 6’şar ay, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 1 sanık 5 yıl hapis cezası verilmişti.

33 sanık hakkında verilen idam kararı ise 2002 yılında müebbet hapis cezasına çevrilirken 2 Temmuz 1993’te yaşanan ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili davanın 21 Haziran 2012 yılındaki dosyası ayrılan aralarında Cafer Erçakmak’ın da bulunduğu Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu hakkında açılan kamu davasının zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşürülmüştü.

Başbakan Erdoğan, zamanaşımı kararını, “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı şeklinde yorumlamış ve bu ifadeler kamuoyunda dikkat çekmişti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu