GüncelManşet

(foto)Yaşar Kemal’e Lütfü Kırdar’da veda töreni!

İstanbul: Usta yazar Yaşar Kemal’in, Teşvikiye Cami’sindeki cenaze töreni ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda gerçekleşen defin töreninin ardından bir etkinlik de Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Ailesi, dostları ve sevenleri tarafından örgütlenen etkinlikte, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Yaşar Kemal’in yakınları ve oyuncu-yazar arkadaşları ile aralarında HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Hasip Kaplan ile Akın Birdal, , ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Mardin Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, sanatçı Zülfü Livaneli, Ferhat Tunç’un yanı sıra binden fazla insan katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Nebil Özgentürk’ün hazırladığı Yaşar kemal belgeseli izletilirken devamında ise yazar Zeynep Oral bir konuşma yaptı.

Oral’ın konuşmasının ardından sanatçılar Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem, Tilbe Saran ve Cihan Ünal Yaşar Kemal’in eserlerinden pasajlar okudu. Etkinlik boyunca Yaşar Kemal’i anlatan oyuncular, okudukları pasajlar ve arada yapılan konuşmalar ile Yaşar Kemal’in mücadeleci kişiliğini, gençlik yıllarından itibaren sosyalizme duyduğu özlemi ve özellikle son süreçte halkların barışı için çalışan yönünü ön plana çıkartan anlatılarda bulundular.

“Kürtlerin en Türk’üne, Türklerin en Kürt’üne…”

Etkinlikte ayrıca piyanist İdil Biret sahneye çıkarak Chopin’in ballade no. 1’i seslendirdi.

Etkinlikte yapılan konuşmada, “Yaşar Kemal’in her kitabı bir çığlık, çığlığı da barışa, kardeşliğe, dostluğa, kucaklaşmaya bir çağrıdır” denilerek Sait Faik’in Yaşar Kemal’e hediye ettiği bir kitapta ithaf olarak “Kürtlerin en Türk’üne, Türklerin en Kürt’üne sevgilerle…” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Yaşar Kemal’in son eseri olarak yazdığı “bu bir çağdır”dan birkaç bölümün okunmasının ardından sonlandırılan etkinlikte, kitle usta yazarı ayakta alkışlarken, etkinlik bitiminde salonda “Yaşar Kemal onurumuzdur” sloganı atıldı.

[widgetkit id=1087]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu