Güncel

Medyada en çok Yahudiler ve Suriyeliler hedef gösterildi

H. Merkezi: Hrant Dink Vakfı çatısı altında 2009’dan beri devam eden ‘Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi’ projesinin Mayıs-Ağustos 2017 dönemini kapsayan dört aylık raporu yayımlandı.

Rapora göre, ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1910 köşe yazısı ve haberde 48 farklı grup hakkında 2466 adet nefret söylemi içeriği yer aldı.   

Mayıs- Ağustos aylarını kapsayan raporda Türkiye ile Almanya arasında yaşanan diplomatik krizler (15 Mayıs), Körfez ülkelerinin Katar ile yaşadığı diplomatik kriz (5 Haziran), Hollanda Temyiz Mahkemesi’nin Srebrenitsa katliamından Hollanda devletinin ‘kısmen sorumlu’ olduğuna dair kararı (27 Haziran),Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı (28 Haziran), özellikle Temmuz ayında yoğunlaşan İsrail – Filistin çatışmaları, Türkiye ve Yunanistan arasında 3 Temmuz’da başlayan ‘gemi krizi’, Srebrenitsa katliamının yıldönümü (11 Temmuz), Ağustos ayında Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümü gibi gündem maddeleri nefret söyleminin artışında etkili oldu.

nefret soylemi 1

İçeriklerin gruplara göre dağılımına bakıldığında en çok Yahudilere yönelik nefret söylemi yapıldığı görülüyor. Yahudileri Suriyeliler, Yunanlılar, Ermeniler ve Rumlar takip etti. Rapora göre haberlerde Ermeniler Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafa dair haber ve yorumlarda hedef gösterildi; PKK ve ASALA ile beraber anıldı ve ‘terör’le özdeşleştirildi; ‘düşman’ grupların ve bireylerin arkasındaki güç olarak etiketlendi. Yahudiler, özellikle Mescid-i Aksa’da yaşanan gerginliklerle ilgili haberlerde toplu olarak düşmanlaştırıldı; haberlerde Yahudi kimliği bir hakaret ifadesi olarak kullanıldı. Suriyeliler de haberlerde genellikle cinayet, hırsızlık, taciz gibi kriminal olaylarla anıldı. Suriyeliler, olumsuz ekonomik gidişatın sorumlusu olarak gösterilirken özellikle kadın mülteciler aileye ve topluma yönelik bir tehdit olarak sunuldu. 

nefret soylemi 2

Nefret söylemi üretiminde yerel medya ve genel olarak da köşe yazıları yine ipi göğüsledi. Dört ayda incelenen nefret söylemi üreten içeriklerden 1082’si köşe yazıları, 759’u haberlerden oluşuyor. Üretilen nefret söyleminin  %59’u, yani 1122 metin yerel basında çıkarken %41’e tekabül eden 788 metin ulusal basında yer buldu. 

nefret soylemi 3

Ulusal basında nefret söylemini en fazla üreten gazete ise yine Yeni Akit oldu; onu Milli Gazete, Yeni Mesaj, Yeni Çağ ve Diriliş Postası takip etti. 

Yerel gazetelerden Konya’da yayınlanan ‘Yeni Konya’ ve Ankara’da yayınlanan ‘İstiklal’ sırasıyla 40 ve 33 metinle en çok nefret söylemi kullanan yayınlar oldu. (AGOS)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu