Emek

Mart ayında 148, üç ayda 441 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

H. Merkezi: Mart ayı için hazırladığı raporu açıklayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin bu ay içerisinde en az 148 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, böylelikle 2017 yılının ilk üç ayında ölen işçi sayısının ise 441’e yükseldiğini duyurdu.

İşçi ölümlerinin hangi sektörlerde yaşandığını ayrıntılandıran raporda şu bilgiler yer aldı: “İnşaat, yol iş kolunda 29 işçi; taşımacılık iş kolunda 20 işçi; metal iş kolunda 17 işçi; tarım, orman iş kolunda 12 işçi; madencilik iş kolunda 11 işçi; gemi, tersane iş kolunda 10 işçi; ticaret, büro iş kolunda 9 işçi; enerji iş kolunda 6 işçi; konaklama, eğlence iş kolunda 5 işçi; belediye, genel işler iş kolunda 5 işçi; savunma, güvenlik iş kolunda 4 işçi; tekstil, deri iş kolunda 3 işçi; ağaç, kağıt iş kolunda 3 işçi; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 3 işçi; çimento, cam iş kolunda 2 işçi; gıda, şeker iş kolunda 1 işçi; petrokimya, lastik iş kolunda 1 işçi ve çalıştığı iş kolunu belirleyemediğimiz 6 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle: “15-17 yaş grubunda 2 çocuk işçi; 18-27 yaş grubunda 19 işçi; 28-50 yaş grubunda 70 işçi; 51-64 yaş grubunda 27 işçi; 65 yaş ve üstü yaş grubunda 9 işçi; ve yaşı öğrenilemeyen 21 işçi.

 

“7 kadın işçi için Türk-İş sembolik tavır bile göstermedi”

TÜRK Metal’in 8 Mart vesilesiyle Ankara’da düzenlediği kadın kurultayına giden işçileri taşıyan otobüslerden birinin Bursa İnegöl’de devrildiği ve 7 işçi kadının yaşamını yitirdiği hatırlatılan raporda, “Türk Metal’den sembolik de olsa üretimi durduran, örgütlü olduğu fabrikalarda bir tavır ortaya koyan bir davranış beklerdik. Ancak etkinliğin iptali dışında bir tavır görmedik” dendi.

Akbank’ta alınan grev kararının da Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenerek yasaklandığı, böylece AKP döneminde yasaklanan grev sayısının 11’e yükseldiğinin ifade edildiği raporda yasaklananın sadece grev değil sendikal örgütlenme özgürlüğü olduğuna dikkat çekildi ve “Çünkü sendika özgürlüğünü de toplu pazarlık hakkını da belirleyen tek ve en önemli unsur grev hakkıdır. Grev hakkından yoksun bir evrende ne toplu pazarlıktan, ne de sendikal özgürlükten söz edilebilir” dendi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu