Güncel

“LGBTİ’lerin yerel yönetimde sözü var”

Mersin: Yedi Renk Mersin LGBT, “Eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslerin yerel yönetimlerden talepleri” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP’li Mersin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Sibel Yiğittekin, BDP’li il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda LGBTİ bireyi katıldı.

Panel 11 Mart’ta yaşamını yitiren Berkin Elvan için saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan LGBTİ aktivisti Tuna Şahin, LGBTİ’nin 20 yılı aşkındır kimlik mücadelesi verdiğini belirterek, 30 Mart tarihinde ilk defa belediye meclis üyesi adayları olarak belediyelere gireceklerini söyledi. Verdikleri mücadele ile kazanımlar elde ettiklerini belirten Şahin, “LGBT’ler artık temsil edilme hakkı mücadelesi veriyor ve yerel yönetimlerden talepleri var” dedi. 

 

“LGBTİ’ler artık kamusal alanda”

Ötekileştirilen, yok sayılan LGBTİ’lerin artık görünür olmak istediklerini ve bu nedenle yerel yönetimlere iletmek üzere bir takım taleplerinin olduğunu belirten Şahin, taleplerinin bir kısmını şu şekilde sıraladı: “Yerel yönetimler, LGBTİ’ler için kendi bünyelerinde eğitim çalışmaları yaparak ve iş imkanları sağlayarak LGBTİ’lerin istihdam sorununu çözmeli. Belediye sınırları içinde yer alan kullanılmayan binaların LGBTİ’lere ve farklı toplumsal grupların kullanımına açık olacak kültür ve dayanışma merkezine dönüştürülmesi. Belediye programına ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ temelli ayrımcılığı yasaklayan bir maddenin eklenmesi.

Öte yandan Şahin, Mersin 7 Renk LGBT olarak belediye başkan adaylarına sunmak ve LGBTİ haklarının hayata geçirilmesinde sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla bir protokol metni hazırladıklarını ve konuşmacıların, konuşmaları sonrası metni imzalamasını istediklerini söyledi. Şahin’in taleplerini sıralaması ardından Sibel Yiğittekin bir konuşma yaptı. 

 

“Homofobiyi yenmeden insanlık mücadelesi başarıya ulaşamaz”

Sözlerine, “Merhaba ötekiler, dışlanmışlar, patriarkal düzenin ezilenleri, homofobik toplumda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan, dostlarım ve mücadele arkadaşlarım” diyerek başlayan Tekin, patriarkal düzeni değiştirmeden ve toplumdaki homofobiyi yenmeden insanlık mücadelesinin başarıya ulaşmasının mümkün olamayacağına işaret etti.

Eşcinsellerin toplumsal baskı nedeni ile dışlandıklarını ve toplumun düşmanca tavırlarına maruz kaldığını belirten Tekin, dünyada birçok iş arayanın sırf LGBTİ oldukları için işverenler tarafından reddedildiğine vurgu yaptı.

Tekin, “Bu nedenle özellikle homofobinin yaygın olduğu ülkelerde LGBT kimseler arasında işsizlik, geçim sıkıntısı veya iş bulmak için cinsel yönelimini gizlemek zorunda kalmıştır. Bizim yerel yönetim anlayışımızda kimlik, kültür ve inanç ayrımı olmadığı gibi cinsiyet kimliği temelli bir ayrımcılıkta yoktur” dedi. Tekin LGBT mücadelesi veren aktivistlerin yanında olduklarını ve daima birlikte mücadele edeceklerinin sözünü verdi. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu