GüncelManşet

“Kazım İsyandır”

İstanbul: Ölümsüzlüğünün 10. yılında müzisyen Kazım Koyuncu Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda üç gün süren çeşitli etkinler ve müzik dinletileri ile anıldı. 26 Haziran’da başlayan anma etkinliği dün (27 Haziran) son buldu.

Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda yapılan anmada, tüm gün ekoloji, dil ve kültür üzerine forumlar düzenlendi. Akşam saatlerinde ise birçok müzik grubu ve müzisyen, elbirliği ile kurulan “dost sahnesi”nde yer aldı.

Kazım’ın birçok etkinlikle anıldığı anma programına ilgi yoğundu. Aynı zamanda parka kurulan stantlarda çeşitli doğa ve ekoloji dergileri de yerini aldı. Gün boyu süren ekoloji, dil ve kültür formlarında Karadeniz’den Ortadoğu’ya bir çok kültürel farklılıklar ve sorunlar tartışıldı. Özellikle ekoloji formunda HES’ler, barajlar ve Nükleer santraller üzerine tartışmalar yürütüldü. Yapılan konuşmalarda Kazım Koyuncu’nun sadece müziklerde değil verilen çevre ve doğa mücadelesinde de yaşadığına değinildi. Doğalında bu mücadelelerin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekilen konuşmalarda aynı zamanda direnişin ve mücadelenin Kazım’dan miras kaldığına vurgular yapıldı.

Birçok dil, kültür ve çocuk atölyesinin sonlandırılmasının ardından akşam saatlerinde kurulan “dost sahnesi”nde Bajar, Grup Kirli Çıkı, Baba Zula gibi çeşitli müzisyenler ve müzik grupları sahne aldı. Kurulan sahnede Kürtçe, Türkçe, Zazaca ve Ermenice söylenen ezgilerle ve oyunlarla Kazım anıldı. Sahnenin en önünde “#Kazımİsyandır” pankartı yer aldı.

“Kazım’a teşekkürler bizi bir araya getirdiği için”

Sendikaya üye oldukları için işten atılan DİVAN işçileri direnişlerinin 132. gününde Kazım Koyuncu anmasına geldi. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla sahneye çıkan işçilerden bir tanesi şunları söyledi: “Gezi İsyanı’nda direnişçilere pasta börek dağıtan Sabancı holdinge ait DİVAN pastanesi bu gün çalışanlarını sendikaya üye oldukları için işten atarak gerçek yüzünü göstermiştir. 132 gündür direnişteyiz ve hiçbir şekilde dönüş olmadı. Kahrolsun patronlar. Ayrıca Kazım Koyuncu’ya çok teşekkür ederiz bizi burada bir araya getirdiği için.” İşçinin konuşması “Zafer direnen emekçinin olacak.” sloganları ile karşılık buldu. Sloganların ve konuşmaların ardından işçiler hep bir ağızdan Kazım anısına Hayde Gidelum ezgisini seslendirdi.

İşçiler sahneden inmeden önce Kobanê’de IŞİD saldırı sonucu hayatını kaybedenleri andıklarını, saldırıyı kınadıklarını ve orada sergilenen direnişi selamladıklarını söyleyerek, “Kobanê’de düşene dövüşene bin selam” sloganını attılar.

Söylenen ezgilerin ve verilen dayanışma mesajlarının ardından etkinlik son buldu.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu