Makaleler

Kadro aldatmacası yeni taşeron düzenlemesidir

Taşeron işçilere kadro verilmesi vaadi, 2015 Haziran seçimleri öncesine dayansa da iktidarın son dönemde derinleşen krizi halkı oyalayacak yeni bir gündemi kalmadığından yine taşeron işçilere kadro verileceği üzerinden bir gündem yaratılmaya çalışılıyor.

24 Aralık 2017’de yayınlanan iki KHK’dan biri olan 696’lı KHK ile işçilere kadro verecekleri aldatmacasını duyurdu egemenler. Yüz binlerce işçiyi kapsayacağı düşünülen kadro aldatmacasının ayrıntıları ortaya çıkarken, taşeron işçiler üzerinden planlanan yeni sömürü düzenlemeleri gün yüzüne çıktı. Nitekim katıldığı toplantılarda OHAL’i, grevleri engellemek için uyguladıklarını dillendirenler bunun ilk pratik adımını da bu KHK ile atmış oldular.

Taşeron işçisine verilecek kadroda dikkat çeken noktalardan biri toplu sözleşmelerin önünün kapatılması, yani işçilere kadro verildiği anda diğer kadrolu çalışan işçilerin toplu sözleşmelerinden faydalanmayacağı görülüyor. Tabii bununlar sınırlı olmayan taşeron aldatmacası üzerine çok düşünerek plan yaptıkları belli. Çünkü 1 Mart 2015’ten beri sürekli bunu dillendirseler de kendi içlerinde bile bunun netliğini sağlamış değiller. 23 Mart 2015’te dönemin başbakanı A. Davutoğlu 700 bin işçiyi kamuya alınacakları söylemiş, Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yaptığı açıklama ile onu yalanlamıştı. Aradaki söz oyununa dikkat etmek gerekiyor. Kadroya değil kamuya alınacaklarını söylemişti.

Şimdi getirdikleri şartlar büsbütün düşünüldüğü zaman taşeron işçilerin daha önce kazandıkları birçok hak geri alınmaya çalışılmaktadır. Yine özellikle üzerinde durdukları güvenlik soruşturması konusunda AKP’nin bunu kimlere karşı kullandığı, kullanacağı aslında ihraçlara bakıldığı zaman belli oluyor.  Kamuda çalışan binlerce KESK’li ve DİSK’li emekçinin ihraç edilmesinde yatan tek gerekçenin daha önce katıldıkları demokratik eylemlere açılan soruşturma olması, “kadro” ile nasıl bir kadro yaratma planı yaptıklarını açık ediyor. Kendi istedikleri türde bir “kadrolu işçi” profili yaratsalar bile sömürü ve hak gaspları dur durak bilmeyeceği, kâr hırsları sonlanmayacağı için kendilerini sağlama almaya çabalıyor, bu yüzden en ufak bir hak arayışının önünü kapatacak düzenlemelere şimdiden gitmeye çalışıyorlar. Kıdem tazminatı hakkı, yıllık izin haklarının sıfırlanması, daha önce taşeronun kötü çalışma şartlarına karşı açtıkları davalarda ya da kazanılmış davalardan feragat istenmesi bunu gösteriyor. Egemenler işçilerden ne alacağının hesabını iyice yapmış olmalı ki, bu yükün altına girmeyi kabul etmiş gözüküyorlar.

Gerekli görülen şartlardan biri de yazılı, sözlü sınav (mülakat) yapılması. Yazılı ve sözlü sınavlarda önde tuttukları yine en önemli nokta kendine ideolojik olarak yedekleyeceği ya da yedeklemiş olduğu işçilerini almak olacaktır. Yüz binlerce işçi arasında şu gerçek görülüyor ki birçok kişi taşeron işçisi olarak çalışmaya devam edecektir.

 

Teşhir, dayanışma ve örgütlenme

Kadroya alınacak işçileri ilerleyen süreçlerde birçok sorun beklemektedir.  Bunları şu an işçiler arasında tartışmaya yer bırakmayan iktidar yükselecek olası tepkiler karşısında saldırmaktan geri durmayacaktır.

İSKİ’ye bağlı kanalizasyon işinde çalışan taşeron işçilere kadro verilmemesine tepki olarak işçilerin üç günlük iş bırakma eylemleri kendini gösterse de ilerleyen süreçte bu tepkilerin artması ön görülür durumda. Tabii bizler açısından bu durum karşısında taşerondan kadroya geçmek için harekete geçen işçilerle dayanışma içinde olmakla birlikte yapılacak kadro alımında iktidarın yapmaya çalıştıkları birer birer teşhir edilmeli. Aksi takdirde işçilerin doğrudan kadroya geçecekleri aldatmacası karşısında bu aldatmacanın parçası olmak kaçınılmaz olur. Açıktır ki işçilerin kadroya geçmesi haktır. Ama karşımızda işçi ve emek düşmanı bir burjuva-feodal iktidarın işçilerin bu tür manevralarla işçileri tümden teslim almak istemesi karşısında işçilerle birlikte bu durumu teşhir etmek, onlarla dayanışma içerisinde olmak, bu mücadelenin dinamiklerini örgütlemek en önemli görevlerimizdir.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu