EmekGüncel

HDP Milletvekili Tülay Hatımoğulları tarım emekçileri için soru önergesi

HDP Milletvekili Hatımoğulları, Adana'da yerlerinden edilen tarım işçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Adana ili Karataş ilçesi Tuzla mevki Karagöçer köyünde bulunan tarım işçilerinin yaşadığı çadırların bir kısmı yaşanan sel sebebiyle 23 Aralık 2019 günü Karataş Kaymakamlığı tarafından söküldü.

Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Tülay Hatımoğulları, DSİ’ye ait sulama kanalı etrafında söz konusu köylülerin 20-25 yıldan beri yaşadığını, 250’ye yakın çadırın bulunduğunu, DSİ’ye ait kanalın temizliğinin yapılmadığını, etrafının duvarlarla örülmediğini ve herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını hatırlattı. Çadırları yıkılanların çoğunluğunun Suriyeli mülteciler olduğunu belirterek,
“Bu ailelerin barınacakları başka bir yer olmadığından köyü terk ettikleri ve tüm olumsuz yaşam koşullarına rağmen, çadırda yaşayan tarım işçilerinin ekonomik gerekçeler ve zorunluluk nedeniyle yerlerinden gönderilmemek için mevcut duruma itiraz etmedikleri ve mülki amirler aleyhine konuşmaktan çekindikleri” değerlendirmesinde bulundu.

HDP Milletvekili Hatımoğulları, yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

“23 Aralık’ta Karataş Kaymakamlığınca önceden haber verilmeksizin çadırlar neden sökülmüştür?

Neden gidecek yerleri olmayan tarım işçilerine çadırlar sökülmeden önce nereye götürülecekleri konusunda bir bilgilendirme yapılmamıştır?
Karagöçer Köyü DSİ’ye ait sulama kanalı etrafında yaklaşık 20-25 yıldır yerleşik olarak yaşayan tarım işçileri için sağlıklı yaşam koşulları bugüne kadar neden sağlanmamıştır?
Bu konuda tarım işçilerinin görüşleri neden alınmamış, onların görüşleri ekseninde bir çalışma neden yapılmamıştır?
Çadırda yaşayan tarım işçilerinin ekonomik gerekçeler ve zorunluluk nedeniyle yerlerinden gönderilmemek için mevcut duruma itiraz etmedikleri ve mülki amirler aleyhine konuşmaktan çekindikleri iddiaları doğru mudur?
Bu iddialar araştırılacak mıdır?
DSİ’ye ait kanalın temizliğinin yapılmadığı, güvenlik amaçlı istinat duvarı ve uyarı levhalarının bulunmaması nedeniyle çocukların kanalda boğulma riskinin bulunduğu, DSİ’ye kanalın içindeki çöp ve atıkların 2 km ileride bulunan denize döküldüğü iddialarını araştırmak ve gereken önlemleri almak üzere çalışma başlatılmış mıdır?
Tarım işçilerinin yaşadıkları mağduriyete bütünlüklü ve kalıcı bir çözüm getirilmesini ve  yaklaşık 250 çadırda yaşayan tarım işçilerinin güvenli, sağlıklı koşullarda yaşamalarını, sağlamak üzere çalışmalar olacak mıdır?
Tarım işçilerinin sağlıklı ve güvenli yaşam koşullarına erişebilmesi; ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesinden geçmektedir. Bunun için çalışmalarınız var mıdır?”
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu