Gençlik

HDK Gençlik Meclisi’nden Sansür Açıklaması

 Sansürünüzü, “talim terbiye”nizi, “temel eser”lerinizi tanımıyoruz!

H.Merkezi: HDK Gençlik Meclisi son günlerde “Fareler ve İnsanlar”, “Şeker Portakalı” gibi birçok kitap üzerinde uygulanan sansüre ilişkin bir açıklama yaptı.


Geçtiğimiz haftalarda ortaöğretim ders kitabında kurulun onayıyla Yunus Emre’nin ve Kaygusuz Abdal’ın şiirlerinin “ahlakımız”a ve “geleneklerimiz”e uymayan kısımlarının sansürlendiği ortaya çıkmış benzer bir sansürleme 9. Sınıf Edebiyat Ders kitaplarında Cahit Kulebi’nin dizeleri için de gerçekleşmişti.” diyerek Talim ve Terbiye Kurulunun icraatlarına dikkat çeken HDK Gençlik Meclisi, 3. Yargı Paketi üzerindeki bir düzenleme ile 453 kitabın yıllardır “yasaklı” olduğunu ortaya çıkardığını, bu kitapların tekrar “özgürlüğe” kavuşturulması planlanırken Emniyet’in 67 kitap hakkında yasak halinin devamı yönündeki talebin zihniyetteki aynılığı gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Bugüne gelindiğinde ise Şeker Portakalı’nın “müstehcen”liği, Fareler ve İnsanlar’ın “sakıncalı”lığı tartışılıyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü John Steinbeck’in “Fareler ve İnsanlar” romanını inceleyip romanı ahlaki açıdan “sakıncalı” bulduğu gerekçesiyle sansürleme talebinde bulundu. Bir ilköğretim okulundaki Türkçe öğretmeninin öğrencilerine performans ödevi olarak Jose Mauro de Vasconcelos’un Şeker Portakalı’nı okumalarını istemesi de soruşturmaya neden oldu. Velilerin şikâyeti üzerine kitabı tavsiye eden öğretmen hakkında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma açtı. Geçtiğimiz dönem içerisinde Aslı Tohumcu’nun Abis adlı kitabı benzer gerekçelerle okullardan toplatılmıştı. 2008 yılında ise Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli kitabı üzerinden kimi benzer tartışmalar yaşanarak 100 Temel Eser’den çıkartıldığı duyuruldu. Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, edebiyat alanındaki yasaklama ve sansürün tarihi başlı başına bir araştırma konusudur” denilen açıklamada bu şikâyetlere, yasaklamalara, sansürlere ve ayıplamalara zemin sunan Talim ve Terbiye Kurulu’nun t oluşmasının resmi ideolojinin inşa sürecine denk düştüğünü, bu inşa sürecinden başlamak üzere kurulun, kendisini dönemin şartları ve gerekliliklerine göre reforme ederek bugünlere taşıdığını, edebiyat eğitimlerinin iktidarların yaratmak istediği modelin önemli bir alanı olarak karşımıza çıktığının altı çizildi.

 

Açıklama şöyle devam etti; “Talim ve Terbiye Kurulu, 2003 yılında yaptığı bir inceleme ile Orhan Kemal’in “Hanımın Çiftliği” adlı romanı için, ölümünden 33 yıl sonra yazarın gerekli düzenlemeleri yapıp öyle müracaat etmesini uygun görmüştü. Sırf bu örnek bile kurulun edebiyattan ve eğitiminden uzak tutulmasını ve hatta kurulun kapatılmasını gerekli kılmaktadır. “100 Temel Eser” ise aynı yerden beslenen hemen tüm iktidarların sürdürücüsü olduğu bir liste olarak karşımızda. Zaman zaman kimi müdahalelerle kimi değişiklikler yapılsa da temel olarak liste üzerinde mutabık olunmuştu. Gençlere bu kitaplar okutularak hedeflenen türde bir gençliğin inşasının bir ayağı gerçekleşecekti. Bu süreç kendi’liğin keşfine izin vermemeliydi. Hatta bu listedeki kitapların okunmaması durumunda okuma eylemi zorunlu kılınacaktı. Aslında tüm bu yöntemlerden daha niteliksizleştirilmiş bir edebiyat eğitimi ve daha ezbercileştirilmiş bir eğitim sistemi ortaya çıktı. Bugün AKP iktidarıyla toplumun ahlak normlarına yönelik hamleler gündeme gelirken haliyle müdahaleler de buraya yönelik gerçekleşmekte. Buna karşı savununun bu eserlerin çok uzun süredir “100 Temel Eser” içerisinde yer alması üzerinden gerçekleşmesi sakıncalıdır. Kabul edilemez!

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu