GüncelManşet

Gurbetelli’nin ardılları Şilan, Deniz ve Nûjiyan; Kalemleri hakikate ışık tuttu

Gurbetelli Ersöz’ün mirasını devralan ardıllardan biriydi Nûjiyan. İran’da Şilan Aras ve Maxmur’da Deniz Fırat’ın kalemini yerde bırakmayan Nûjiyan, nice Kürt kadın gazeteciye büyük miras bıraktı

Hakikatin peşinde bir kadın, bir gazeteci, bir güzellik arayışçısı daha yaşamını yitirdi. Nûjiyan Erhan kimlikteki adıyla Tuğba Akyılmaz, KDP güçlerinin 3 Mart günü Şengal’in Xanesor kasabasına yönelik düzenlediği saldırıda hedef alınarak vuruldu. Günlerce tedavi altında olan Nûjiyan, yaşama veda etti. Tıpkı Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat, Şilan Aras gibi hakikati kalemiyle açığa çıkaran diğer kadınlar gibi ölümsüzleşti, kadınların yüreğine ekildi. Erk zihniyetin “önce kadını vurun” diyerek varlığını sürdürmeye çalıştığı bu tahakküm düzeninde bir de özgürlük arayışçısı kadın olmak hedef olmanın ilk nedenlerinden biriydi. Bundan tam 20 yıl önce Kürt kadın gazetecilerin kalemini miras aldığı Gurbetelli Ersöz de KDP saldırıları sonucu yaşamını yitirmişti. Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Ersöz, 1990’lı yıllarda köy yakmalarının, katliamların, infazların ve faili meçhullerin sayısızlaştığı dönemde Kürdistan’da yaşananları korkmadan anlatanların, gerçekleri karanlıklardan çıkaranların sesi Özgür Gündem’in genel yayın yönetmenliğini yaptı.

 

Gurbetelli’nin takipçisi oldular

Erk sistemin tüm savaş çıplaklığıyla kadınlara ve Kürdistan halkına yöneldiği keskin süreçte direnişi kuşanan Gurbetelli Ersöz, “Yüreğini dağlara nakşeden kadın” olarak anlatılır kendisinden sonrakilere. 1994 yılında cezaevinden çıktıktan sonra, bir süre daha gazetecilik çalışmalarını yürüten Ersöz, artan baskılar üzerine mücadelesini dağlarda sürdürme kararı alarak, 1995 yılında PKK’ye katıldı. 7 Ekim 1997’de Türkiye ve KDP’nin Güney Kürdistan’da Gare Dağı’na düzenlediği saldırıda 26 kadınla birlikte yaşamını yitirdi. Ersöz, hakikatlerin peşinde koşan nice gazeteciye büyük bir miras yarattı. Şilan Aras, Deniz Fırat ve Nûjiyan Erhan Ersöz’ün izinden giderek, özgür basın çalışanlarına büyük bir miras bıraktı. Kürt kadın gazeteciler onların çizgisinde ilerliyor.

 

Nûjiyan Şengal’de hakikatin sesi oldu

Nûjiyan da Gurbetelli gibi erk zihniyetin yarattığı kirli savaşlara sessiz kalamadı. Nûjiyan, DAİŞ çetelerinin soykırım saldırıları gerçekleştirdiği Şengal’den haberler geçti. Şengalli kadınların sesi dünyaya ulaşsın diye her karışını gezdi. Riha’nın Hilvan ilçesinde dünyaya gelen Nûjiyan, Gurbeteli Ersözün’ün yarattığı mirasın en iyi takipçisi oldu.

 

Genç kadınlar Deniz’in yolunda

Deniz Fırat DAİŞ çetelerinin saldırılarını dünyaya ilk duyuran gazetecilerden biri oldu. Çetelerin ilk hedefi haline gelen kadınların sesini duyurmaya çalışan Fırat, 8 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Maxmûr’a saldırısını takip ederken vücuduna isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle hayatını kaybetti. Özgür basın geleneğinin temsilcisi oldu.

 

JINHA Şilan’ın mirası

Özgür basın geleneğinin sürdürücüsü olan özgür gazeteci kadınlarından biriydi ve sembol isimlerindendi Şilan Aras… Çalışma yaşamının büyük bir bölümünü basında geçiren Şilan, mesleğine büyük bir aşkla bağlıydı. Mesleğine duyduğu bağlılık onu Ermenistan’a, ardından ise Irak ve son durağı olduğunu bilmediği Rojhilat’a kadar götürdü. Urmiye ve Mahabat kentlerinde artan kadın intiharlarını incelemek amacıyla gittiği Rojhilat’ta Şilan, İran rejim güçleri tarafından pusu kurularak katledildi. Şilan’ın mücadelesi, Kürt kadın gazetecilerin yoluna ışık tutuyor. Şilan’ın her yerde örgütlenmiş gönüllüler ağı olan kadın ajansı oluşturma hayali vardı. Kadınların yakılmasını araştırmak için tehlikenin ortasına korkmadan giden bir kadının mirası, Kürt kadın meslektaşları tarafından devralınmıştı. Dünyanın ilk ve tek kadın haber ajansı JINHA, bu nedenle Şilan’ın mirasıdır.

 

Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu