Güncel

Gazi Katliamının 23. yılında yaşamını yitirenler anıldı

Gazi ve Ümraniye Katliamlarının 23. yıl dönümünde yaşamını yitirilenler anıldı.

H. Merkezi: Gazi ve Ümraniye Katliamlarının 23. yıl dönümünde, Gazi Ümraniye Şehit Aileleri ve Sultangazi Alevi Kurumları Gazi Cemevi’nde bir anma gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylem Sultangazi Cemevi önünde başlayarak, 22 şehidin fotoğrafının taşınması ve “Gazi, Ümraniye katliamını unutmadık, unutturmadık” yazılı pankart ile Eski Karakol Durağı önüne kadar yüründü.

 

23 yıl önce taranan Sarıcıoğlu pastanesi önüne yüründü

Cemevi önünde toplanan aileler, katliamda yitirdikleri yakınlarının tişörtleriyle eyleme katıldı. Aileler ve Gazi halkı, buradan sloganlarla 12 Mart 1995 günü taranan Sarıcıoğlu Pastanesi’nin önüne yürüdü. “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Ümraniye şehitleri ölümsüzdür”, “Efrîn şehitleri ölümsüzdür”, “Katiller halka hesap verecek” ve “Davamız mahşere kalmayacak” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından, saygı duruşunda bulundu.

 

gtazi katliamı 23 yılnda katledikenler anıldı 2Katilleri kim olduğunun bilinmesine rağmen cezalandırılmadılar

Burada Gazi halkı adına açıklamayı katliamda yaşamını yitiren 17 yaşındaki Sezgin Engin’in ağabeyi Engin Engin okudu. Engin, “Bugün 12 Mart. Yine yüreklerimizde aynı öfke, aynı acı ile Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de katledilen canlarımızı anmak için toplandık” dedi. 23 yıl önce bugün, Gazi Mahallesi’nde devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermek için bir provokasyon yaratılmaya çalışıldığını belirten Engin, katillerin saldırısının ardından devletin de dünya basınının gözü önünde, hedef gözeterek, otomatik silahlarla halka ateş ettiğini hatırlattı.

Günlerce ülkenin gündeminde olan bu direnişin basında da çok net bir şekilde vuranların kim olduğunun belli olmasına rağmen açılan göstermelik davalarla yargılanan katillerin cezalandırılmadığını hatırlatan Engin, bu davalardan sadece iki polisin göstermelik “ceza” aldığını anımsattı.

 

Katliamda sorumluluğu olan herkes cezalandırılsın

Engin, Gazi’de yaşanan bu katliamdan dönemin başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstihbarat Daire Başkanı Hanife Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Nejdet Menzir ve katliamda sorumluluğu olan herkesin cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Adalete güvenlerinin olmadığına kaydeden Engin konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Kendi yarattıkları örgütü bahane ederek bugün de OHAL kapsamında devrimci-demokratik, aydın, sanatçı, akademisyen, seçilmişler nezdinde tüm muhalifler yargılanıyor, hapishanelerde özgür tutsaklara tek tip dayatması ile tüm halka saldırılar devam ediyor. Milliyetçi cephe iktidarı üzerinden bölgemizde olan tüm halklara karşı savaş açılmıştır. Bu savaş bizim savaşımız değildir ve reddediyoruz

 

Tüm katledilenlerin mücadelesi, son nefeslere kadar sürecek

Devletin polisiyle öldürülen tüm canların mücadelesini son nefeslerine kadar devam ettireceklerini vurgulayan Engin, “Yeni canların öldürülmemesi için aramızda gezen katillerin, Gazi olaylarını planlayan ve organize eden sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz” diyerek, konuşmasını Gazi ve Ümraniye şehitlerini anarak sonlandırdı.

Aileler, açıklamanın ardından pastanenin olduğu yere karanfiller bıraktı. Daha sonra Gazi Mezarlığı’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

Gazi Mezarlığı’nda yapılan saygı duruşunun ardından Zeynel Poyraz’ın ablası Kiraz Poyraz açıklama yaparak, adalet mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

Açıklamanın ardından kitle daha sonra Cemevi’ne geçerek, lokma dağıttı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu