GüncelKadın

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu: Kadın gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlık son bulsun

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik tehdit ve saldırılara karşı, Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü’nde bir kampanya başlattı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik tehdit ve saldırılara karşı, 2 Kasım Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü’nde bir kampanya başlattı.

2020 yılında dünyanın dört bir yanında bulunan kadın gazetecilere yönelik 540 farklı saldırı ve tehdidi belgeleyen CFWIJ, kayıtlı vakaların 109’unun sahada fiziksel saldırı ve engellemelere yönelik olduğunu kaydetti.

Kadın gazetecilere yönelik artan saldırılar

Bu yıl üç kadın gazetecinin öldürüldüğünü belirten CFWIJ, kadın gazetecilere yönelik saldırı ve tehditlere ilişkin veriler paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

  • 63 kadın gazeteciye sosyal medyada büyük karalama kampanyaları başlatıldı.
  • 15 kadın gazeteci cinsel tacize uğradı.
  • 47 gazeteci tutuklandı, 86’sı gözaltına alındı. 67 gazeteci, yasal yollarla tehdit edildi.
  • 31 kadın muhabir fiziksel saldırıya uğradı.
  • 21 kadın gazeteci devlet baskısı ile tehdit edildi.
  • 18 kadın gazeteci sözlü tacize maruz kalırken, 17’si ise işten çıkarıldı. İkisi ise kaçırıldı.
  • Dört kadın gazetecinin basın akreditasyonu iptal edildi.
  • Yine dört kadın gazeteci toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldı.
  • İki kadın gazeteci hala kayıp.
  • Dokuz muhabir ırkçı saldırıların hedefi olurken, 16’sı cinsiyetçi saldırılara maruz kaldı.
  • Üç kadın cezaevinde işkence gördü.

Failler, birçok olay karşısında cezasız bırakıldı

CFWIJ, açıklamanın devamında Aracely Alcocer Carmona, Maria Elena Ferral Hernández, ve Shaheena Shaheen Baloch adlı kadın gazetecilerin hikayelerini paylaştı:

20 Şubat’ta, radyo muhabiri Aracely Alcocer Carmona Meksika’da Ciudad Juarez’deki evinin önünde kimliği belirsiz silahlı bir grup tarafından babasının yanında vuruldu. 37 yaşındaki kadın muhabir, radyo programında kullandığı isim olan ‘Barbara Greco’ adıyla tanınıyordu.

30 Mart’ta yine Meksika’da, kadın gazeteci Maria Elena Ferral Hernández öldürüldü. Hernández, Veracruz eyaletindeki Papantla Belediyesi’nde bulunan noterdeki işini bitirdikten sonra, motosikletli kişiler tarafından hedef alındı. Veracruz gazetesi muhabiri ağırlıklı olarak suç, yolsuzluk ve polisle ilgili yaptığı haberlerle tanınıyordu.

5 Eylül’de ise Pakistan’ın Belucistan eyaletinde gazeteci Shaheena Shaheen Baloch vahşice öldürüldü. Gazeteci Baloch, iki el ateş edilmesi sonucu hayatını kaybetti. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteci Baloch’un öldürülmesinin ardından, Pakistan’daki kadın gazetecilere yönelik tehditleri gözler önüne sermek, bu cinayetlerin cezasız kalmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmek ve gazeteci Baloch için adalet talep etmek amacıyla bir kampanya başlattı.

Koalisyon tarafından Pakistanlı kadın gazeteci Shaheena için başlatılan bu kampanya daha sonra küresel bir boyuta taşındı. #ThreatsToWIJ farkındalık kampanyası, dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilerin maruz kaldığı çevrimiçi saldırı ve tehditleri paylaşabilecekleri ve birbirlerine destek olabilecekleri bir ortam yarattı. Bu vakalar doğrultusunda temel sorunun, kadın gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasına dair önleyici bir tedbir almaması, işlenen suçların cezalandırılmaması ve faillerin birçok olay karşısında cezasız kalması olduğu bir kez daha anlaşıldı.

Her dört günde, bir gazeteci öldürülüyor

CFWIJ ayrıca, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) gazeteci cinayetleri için 2018’de oluşturduğu “çevrimiçi gözlemevi” raporlarına göre, son 14 yılda (2006-2019) yaptıkları haberler vasıtasıyla kamuoyunu bilgilendirdikleri için 1200’e yakın gazeteci öldürüldüğünü belirterek, “Bu, ortalama her 4 günde, 1 gazetecinin öldürüldüğü anlamına gelmektedir. Her 10 vakadan 9’unun ise failleri cezasız kalmaktadır” dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Kadın gazetecilere yönelik işlenen suçlar arasında cinayet, fiziksel saldırı, sosyal medya karalamaları, cinsel taciz, sebepsiz gözaltı ve yasal yollarla yapılan tehditlerin yer almaktadır. Bu tür suçların cezasız kalması da daha fazlasının işlenmesine sebep olmaktadır. Bu durum, kadın gazetecilerin kariyerleri ve hayatları üzerinde ciddi zararlara yol açmaktadır.

“Gazetecilere karşı işlenen suçlar için adaletin sağlansın”

Gazeteciliğe dair en çok bilinen cümlelerden biri Phillip L. Graham’a ait: ‘Gazetecilik, tarihin ilk kabataslağıdır’ cümlesidir. Gazeteciler her gün, edindikleri bilgileri doğrulamak ve güvenilir haberler yapmak için kendi hayatlarını riske atıyorlar. Bunun sonucunda da ya öldürülüyorlar, ya da birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyorlar” diye devam eden CFWIJ, tüm kadın gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için önleyici tedbirlerin alınmasını ve gazetecilere karşı işlenen suçlar için adaletin sağlanmasını talep etti.

CFWIJ, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlığın sona ermesi, basın özgürlüğü için önemli bir dönüm noktasıdır. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak öldürülen, tehdit edilen, saldırıya uğrayan ve taciz edilen kadın gazeteciler için adalet talep ediyoruz. Dünyanın her yanından gelen seslere ses katarak çağrıda bulunuyoruz. Kadın gazetecilerin güvenliğini sağlayacak ve onlara karşı işlenen suçlarda cezasızlığı sona erdirecek yeni önleyici tedbirlerin derhal alınmalı, gazetecilere karşı suç işleyenler cezalandırılmalıdır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu