Güncel

F Oturumu | Ağır hasta tutsak Ahmet Çakal serbest bırakılsın

F Oturumu eylemlerinin 489’uncu haftasında, birçok hastalığı bulunan ağır hasta tutsak Ahmet Çakal’ın serbest bırakılmasını istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun hasta tutukluların durumuna dikkat çektiği “F Oturumu” eyleminin 489’uncusunu salgın nedeniyle sanal medya üzerinden gerçekleştirdi. Bu hafta İzmir-Şakran 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Ahmet Çakal’ın durumuna değinildi. Açıklamayı Hapishane Komisyonu üyesi Nuray Şimşek okudu.

Sağlık hakkına erişimin ayrımsız olarak sağlanması gerekirken tutukluların acil dışındaki sağlık hizmetlerinin engellendiğini ifade eden Şimşek, cezaevlerinin hasta tutuklular için ölüm evine dönüştüğünü vurguladı. Şimşek, bu haftaki F Oturumunda İzmir-Şakran 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutuklu Ahmet Çakal’ın durumunu gözler önüne sereceklerini ifade etti.

Çakal’ın, “Varis, Boyun Fıtığı, Gastrit, Uyku Bozukluğu, Alerji, yaygın yağ kistleri, Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı), Akciğer (amfizem), Prostat Büyümesi” gibi pek çok hastalığının olduğuna dikkat çeken Şimşek, Çakal’ın vücudundaki şişmeler nedeniyle gittiği İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mide kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.

Rapora rağmen ret

Tedavisinin gerçekleştirildiği hastanede, “Kemoterapi süresince cezanın ertelenmesinin uygun olacağı”  şeklinde rapor verildiğini söyleyen Şimşek, Adli Tıp Kurumu’nun da (ATK) “infazının ertelenmesi” yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. ATK’nin raporuna rağmen savcılık makamının “devlet ve toplum güvenliği açısından tehlike oluşturması ve itirafçılığı kabul etmemesi” gerekçe gösterilerek infaz erteleme talebinin reddedildiğini söyleyen Şimşek, “İlgili karara itiraz edilmiş ancak itiraz infaz hâkimliği tarafından da reddedilmiştir. Ahmet Çakal’ın tedavi ve yaşama hakkı tehlikeye atılmıştır” diye belirtti.

Çakal’ın avukatının verdiği bilgilere göre kemoterapi nedeniyle mide kanaması, iç kanama veya bağırsak kanaması olabileceği uyarısının yapılmasına rağmen 24 Haziran’da iç kanama bulgusu nedeniyle tutuklunun hastaneye sevkin 7 saat sürdüğünü belirten Şimşek, “Avukatı, ring aracında kapalı ve hijyenik olmayan ortamda kalmasının;  açık yaraları olması ve kemoterapinin yan etkileri (bayılma, kusma) vb. nedeniyle yarattığı risklere dikkat çekti. Pandemi süreci de düşünüldüğünde, Çakal için her hastaneye gidişinin eziyete dönüştüğünü belirtti” ifadelerini kullandı.

Şimşek, insan hakları savunucuları olarak, ölüme terk edilen ağır hasta tutuklu Çakal, nezdinde tüm hasta tutukluların sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve çağırırken, Çakal ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısını bir kez daha yineledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu