Güncel

Şeker İş’ten Şeker fabrikaları için 1 milyon 690 bin imza toplandı

Şeker-İş Sendikası yöneticileri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı topladıkları 1 milyon 690 bin imzanın yer aldığı dosyaları hükümete iletmesi için Türk-İş’e teslim etti.

H.Merkezi: Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök ve yönetim kurulu üyeleri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlattıkları kampanyada toplanan 1 milyon 690 bin imzanın yer aldığı dosyaları düzenlenen basın toplantısında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a teslim etti.

İmzaları teslim etmeden önce konuşan Atalay, 1 milyon 690 bin imzanın teslimi için Türk-İş’te bir basın toplantısında konuştu.

Şeker fabrikalarının özelleştirmesine yönelik sürecin 2001 yılına kadar dayandığını anımsatan Atalay, Bugün verdiğimiz mücadeleyi 2006 yılında da verdik ve netice aldık. Daha sonra 2011 ve 2012 yıllarında tekrar şeker fabrikalarının özelleştirilmesi gündeme geldi yine netice aldık. Şimdi de imza kampanyasıyla mücadelemizi yürütüyoruz” dedi.

“Özelleştirme olursa 14 fabrikadan 5’i üretime devam edecek”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin sıradan bir özelleştirme olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Atalay, Son günlerde söylenen ‘Şeker vatandır’ sözü çok güzel ve anlamlı. Bundan yarım asır önce Muş’ta, Erzurum’da, Erzincan’da şeker fabrikaları sosyal amaçla kuruldu. Şimdi 33 şeker fabrikası var, 25 tanesi devletin elinde, 5 tanesi kooperatiflerin elinde, 3 tanesi ise özel sektörde. Şeker fabrikalarından yaklaşık 10 bin çalışan var diye belirtti.

Atalay, özelleştirme kapsamındaki 14 şeker fabrikasından, bu kararın hayata geçmesi halinde sadece 5’inin üretime devam edeceğine dikkati çekerek, Bunların dışındaki fabrikaları çalıştırmazlar çünkü o bölgedeki pancar üretim kapasitesi belli. Dünyanın hiçbir ülkesinde özel sektör zarar edecek bir işe girmez. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) lobisi dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de güçlü. Bu özelleştirme sürecinde kar eden 5 fabrikayı NBŞ lobisi almak için el altından müracaat ederse hiç şaşırmayın” diye kaydetti.

“İnsanlık zehirlenmeye devam ediyor”

NBŞ kotasının yüzde 5’e indirilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Atalay, kararla ilgili NBŞ lobisinin sesinin çıkmadığını işin içinde bir oyun olduğunu dile getirdi. “Özellikle glikozlu ürünü kota kapsamının dışına çıkartmaya gayret ediyorlar. İnsanlar, zehirlenmeye devam ediyor. Bunun bedelini işçi, çiftçi, yoksul ödüyor çünkü parası olan 10 liraya tatlı yemiyor” dedi.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de şeker fabrikalarının özelleştirilip birçoğunun da kapatılması halinde halkın şekeri daha pahalıya tüketeceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Gök, toplananların tümünü temsilen bir klasör imzayı Atalay’a teslim etti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu