EmekGüncel

TMO’dan üzüm üreticisine sefalet zammı: Yüzde 4!

Kuru üzüm bu sene yüzde 4 zam ile 13 liradan üreticiden alınacak. Üretici isyan etti: "Mazot, gübre yüzde 100 zamlandı. Konya Ovası'nı bu şekilde bitirdiler."

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını açıkladı. Açıklamaya göre geçen yıl 12.5 liradan alınan 9 numaralı çekirdeksiz kuru üzüm bu sene yüzde 4 zam ile 13 liradan üreticiden alınacak. Manisalı üreticiler TMO’nun kararına tepkili ve açıklanan fiyatın “Çiftçiyi bitirmek” anlamına geldiğini söyledi.

Manisa Alaşehir’den çiftçilere TMO’nun fiyatına ilişkin görüşlerini sorduk. Alaşehir’de 20 yıldır bağcılık yapan Mevlüt Ertan, “Ofisin belirlediği fiyat çiftçiyi bitirdi. İktidar tekelleşerek çiftçiyi bitirmek, kendi yandaşlarına ihracat yolunu açmak istiyor ve istediği fiyattan istediğine satma planı yapıyor. Konya Ovası’nı bu şekilde bitirdiler” diyerek tepkisini ifade etti.

“Mazot, gübre yüzde 100 zamlandı”

Ertan, “Mazot, gübre yüzde 100 zamlandı. Değil geçtiğimiz sene, sezon başıyla şimdi arasında bile yüzde 100’e yakın fiyat farkı var. Bütün diğer maliyetler belli ve bir dönüm bağın bize maliyeti 3 bin lira. TMO, durum bu şekildeyken kuru üzüme yüzde 4’e tekabül eden bir zam yaptı. TARİŞ (İncir, Üzüm ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri) zaten geçtiğimiz sene üzüm almamıştı. Bu yüzden TMO’nun fiyatını üzüm üreticileri bekliyordu” diyerek durumu özetledi.

Ertan, “Zirai ilaç bayiine 70 bin lira borcum var. Aradım ve borcumu ödeyemeyeceğim, dedim. Hal böyleyken nasıl ödeyebilirim. Durumum olmazsa televizyonu yenileyebilir miyim? Beyaz eşya ve mobilya satan bir dükkan var burada. Onun sahibiyle konuştum, sadece iki tane ütü sattım diyor. Nasıl alsın ki insanlar” ifadeleriyle durumun sadece çiftçiyi değil esnafı da kötü etkilediğini vurguladı. Ertan, bu hafta okula başlayan çocuğunun asgari kırtasiye ve giyim masrafları için 1000 liraya yakın harcama yaptığını da ekledi.

“Toplantı yapmak yetmez”

Ertan, üreticinin bu durumu kabullenmemesi ve örgütlenmesi gerektiğini belirterek, “Alaşehir Ziraat Odası bize ‘Toplantı yapacağız’ diye mesaj atıyor. Onların toplantısı bunun için yeterli değil” dedi ve üreticilerin hep beraber olması gerektiğini vurguladı.

Alaşehir’de 25 yıldır bağcılık yapan Tevfik Erkol, “Üzüm bağlarda bu sene az. Geçen yılki üzümün çeyreği var. Biz 15-16 liralık bir fiyat açıklanırsa bizi ancak kurtarır, diye düşünüyor ve bu civarda bir fiyat bekliyorduk ama 13 lira açıkladılar. Zaten kârdan ümidimizi kestik. Ben TARİŞ’ten bir tane boş çuvalı 3 bin liraya alıyorum. 2 gün 15 işçi çalıştırsak, ortalama yevmiye 140 lira, siz hesap edin. Geçen sene gübre 150 liraydı, şimdi oldu 250 lira. Elimiz hamur karnımız aç” dedi.

“Üretici örgütlenmeli”

Erkol da açıklanan fiyatın çiftçiyi yıldırmak için verildiğini söyledi ve bunun “Yapamıyorsan çekil ve gel benim bağımda çalış” demek olduğunu ifade etti. Erkol, “Gençler zaten çoktan vazgeçti. Vestel’de orada burada çalışıyorlar. Ben emekliyim ve bakmak durumunda olduğum kimse yok ama bu gençler bağcılıktan kazandıklarıyla nasıl aile geçindirsinler” diye konuştu.

Üreticinin örgütlenmesi gerektiğini söyleyen Erkol, “Yolu kapatalım diyoruz ama herkesin bir çekincesi var. Biri diyor, benim oğlum polis, bir başkası iş bulamam, o da olmayan iş.” Çiftçinin çekincelerine de değiniyor ve “TARİŞ ve kooperatifler herkesi bıktırmış. İnsanlar sorma-ver parasından bıkmışlar. O yüzden örgütlenmeye de çok sıcak bakmıyorlar” dedi. (Kaynak: Evrensel)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu