Emek

Uluslararası 2. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı

Uluslararası 2. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı "Çalışırken ölmek istemeyen işçiler buluşuyor!" sloganıyla İstanbul'da başladı.

H. Merkezi: Bugün başlayan ve 25 Kasım günü de devam edecek olan 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı’na yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın yanı sıra mücadele alanlarından temsilciler de katılıyor.

Konferans, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini bir mücadele alanı olarak kavramakta ve bir mücadele programı için zemin oluşturma hedefini taşıyor.

Konferansın açılış konuşmasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2015’te 1730, 2016’da 1816, 2017’de 2006 işçinin, 2018’in ilk on ayında en az 1640 işçinin çalışırken öldüğünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, “Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı çökmüş durumdadır. Çökmüş sistem üzerine yeni bir yasa çıkarmak, mevzuat düzenlemeleri yapmak hiçbir işe yaramamaktadır” dedi.

Üçüncü havalimanında yaşananların bir kez daha işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının, bir örgütlenme ve mücadele alanı olduğunu gösterdiğini dile getiren Çerkezoğlu, “İnsanca bir yaşam, insan onuruna yakışır bir iş istiyorsak artık bu alanda da örgütlenme ve mücadele azmimizi yükseltmemiz gerekmektedir. Sendikalarımızın işyerlerinde, fabrikalarda, işletmelerde etkin hale gelmesi, toplumsal bir denetim mekanizması işlevi kazanması artık yaşamsal önemdedir. Kapsam açısından kamusal niteliği olmayan, denetim ve yaptırımları yetersiz mevzuat uygulamaları karşısında yapılacak en önemli iş, kendimizi bu alanda tahkim etmek olacaktır” diye konuştu.

Çerkezoğlu DİSK’in önerilerini ise şöyle sıraladı:

– Sendikaların örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması şarttır. En önemli denetim içsel denetimdir ve İSİG alanını temel örgütlenme alanı olarak ele alan sendikaların işyerlerinde örgütlülüğü hayati önemdedir.

– Her türden güvencesiz çalışma biçimine son vermek şarttır.

– Sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili özerk-demokratik bir kurumsal yapının sendikalar, meslek oda ve birlikleri ve üniversiteler ile oluşturulması için ısrarcı bir çabanın gösterilmesi gerekmektedir.

Eşitsizlik büyüdü

Gelişmekte olan ekonomilerin genç nüfusuna insana yaraşır işler sunamadığını belirten ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ise, “Dünyada iş gücünün büyümeden aldığı pay giderek azalıyor. Eşitsizlikler büyüyor” dedi. İSİG Meclisi Üyesi ve Öğretim Görevlisi Aslı Odman “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Ülke Haritalaması” başlıklı sunumunu yaparak İSİG alanında veri toplama ve örgütlenmeye dair somut önerilerde bulundu.

Taksim Elite World Otel’de düzenlenen konferansın 2. gün programı şöyle:

2.GÜN, Pazar

10.00 Meslek Hastalıkları: Dünyada ve Ülkemizde Genel Durum

* Dr. Ahmet Tellioğlu, İşyeri Hekimi, İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi

10.45 Kahve Arası

12.00 Güvencesizlik ve Alan Deneyimleri

* Moderatör: Deniz Beyazbulut DİSK-AR

AVM Mağazalarında Çalışma Koşulları

* Prof. Dr. Nurcan Özkaplan

* Dr. Ece Öztan

Mültecilerin ve Göçmenlerin Çalışma Koşulları

* Ercüment Akdeniz Evrensel Gazetesi Haber Müdürü

12.30 ÖĞLE ARASI

13.30 Kriz Koşullarında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

* Umar Karatepe DİSK Basın Yayın Dairesi Müdürü

14.15 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Örgütlenme, Mücadele ve Alternatif Sistem Yaklaşımları

* Moderatör: Kanber Saygılı DİSK Yönetim Kurulu Üyesi

Kaynak: Evrensel-Özgür Gelecek

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu