Güncel

Devlet önce kolunu kopardı, şimdi de ihraç etti!

H. Merkezi: 19-22 Aralık Hapishaneler Katliamı ve Direnişi’nde Burdur Hapishanesi’nde iş makinesi ile kolu koparılan ve tahliyesinin ardından mücadelesinden vazgeçmeyen Veli Saçılık, bu defa da OHAL KHK’siyle çalıştığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan ihraç edildi.

Devletin tecrit-tredman politikalarını hayata geçirmek üzere 19-22 Aralık 2000’de hapishanelerdeki siyasi tutsakları F tipi hapishanelere göndermek üzere gerçekleştirdiği ve “Hayata Dönüş” ismini verdiği operasyonda kolu koparılan Veli Saçılık, OHAL KHK’sıyla çalıştığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan ihraç edildi.

Dihaber’e konuşan Saçılık, hapishane katliamından bu yana verdiği yaşam mücadelesini “Tek elimle tırmandım” diyerek anlattı. Hakkında tek bir soruşturma dahi bulunmadığını belirten Saçılık şöyle konuştu: “Buna rağmen çıkarıldım. Aleviyim, devrimciyim, ezilen halkların yanındayım diye, boyun eğmedim diye ihraç edildiğimi biliyorum. Madem öyle boyun eğmeyeceğim. Kolumu kopardınız yılmadım. Hukuk mücadelesinin karşılığı yok madem, artık fiili mücadele zamanı!

Veli Saçılık neler yaşadı?

Saçılık, ilk kez 1995 yılında tutuklandı. 2000 yılında tutuklu bulunduğu Burdur Hapishanesi’nde mahpuslar, artan işkence ve hak gasplarına karşı duruşmalara gitmeme kararı aldı. Kararlarını 4 Temmuz 2000’de uygulamaya başladılar.

Hapishanelerdeki devrimcilere yönelik katliamın düğmesine de Burdur’da basıldı. 5 Temmuz 2000’de jandarma ve polis özel harekatçıları kimyasal silahlar ve iş makineleri eşliğinde hapishaneye operasyon düzenlendi. İş makinelerinin hapishane duvarlarını yıkması sonucunda Saçılık’ın kolu koptu. Ancak saldırı bununla da kalmadı. 400’e yakın asker ve polis mahpuslara saatlerce işkence yaptı.

Saçılık’ın kolan kopu, yanındaki arkadaşları tarafından görevlilere teslim edildi ancak hastanede kol bulunamadı. Saçılık’ın kolu, operasyondan bir gün sonra Burdur’da bir sokakta bulundu.

19 Aralık Katliamı’ndan bir hafta sonra tahliye edilen Saçılık, simge isimlerinden olacağı adalet mücadelesine başladı. Saçılık, dönemin İçişleri ve Adalet bakanlarına açtığı davaları kazandı ve 150 bin lira tazminat hakkı elde etti. Ancak Danıştay Saçılık’ı suçlu buldu ve kendisine ödenen paranın geri ödemesini istedi. Yargılandığı davalardan birer birer beraat eden Saçılık,2006 yılında Nüfus Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. Bu sırada üniversiteyi bitirdi. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak işe girdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu