GüncelManşet

Gazete dağıtıcılığından vahşet bodrumuna: Rohat Aktaş

H. Merkezi: Rohat Aktaş 12 yaşında Azadiya Welat’ın dağıtımını yapmaya başladı. Büyüdü, liseyi bitirdi, 7 yıl sonra gazetenin yazı işleri müdürü oldu. Sadece sorumlu müdür olmak değil, sahada da gazetecilik yapmak istiyordu. Ancak ilk görev yeri Cizre’den dönemedi.

Etkin Haber Ajansı’ndan Arzu Demir, “Haber Nöbeti”ne gittiği Amed’de Rohat Aktaş için kaleme aldığı yazısına böyle başladı. Cizre bodrumunda katledilenlerden biri olma ihtimali çok yüksek olan Aktaş için Demir’in yazdığı yazı şu şekilde:

 

Gazete dağıtıcılığından vahşet bodrumuna: Rohat Aktaş

Cizre’deki birinci vahşet bodrumundan arkadaşlarına “Yaralıyım, bodrumdayım” mesajını gönderen Azadiya Welat Gazetesi’nin sorumlu yazı işleri müdürü Rohat Aktaş’ın akıbeti hala belirsiz.

Arkadaşları, Cizre’deki bodrumlardan kimse sağ çıkmadığı için Aktaş’ın da katledildiğine kesin gözüyle bakıyor. Ancak ailenin DNA testi için yaptığı başvuru sonuçlanmadığı için de kesin bir şey söylemek istemiyor.

Gazetenin editörlerinden Ferit Köylüoğlu, “Üç bodrumda bulunan diğer siviller gibi Rohat’ın da katledilme ihtimali çok yüksek” diyor.

 

Son görüşme 5 Şubat’ta

Azadiya Welat Gazetesi çalışanları, Aktaş ile en son 5 Şubat’ta telefonla görüşüyor. Aktaş, “Bombardımanda kolumdan hafif yaralandım. Durumum iyi. Bir bodruma sığındık” diyor.

Ancak bu görüşmenin ardından Aktaş ile bir daha iletişim kurulamıyor.

Cizre’den hastanelere götürülen cenazeler tamamen tanınmaz hale geldiği için ailelerin teşhisi mümkün olmuyor. Bu nedenle 150’den fazla cenaze için DNA testinin sonucu bekleniyor.

Aktaş, 2016 yılının Eylül ayında gazetenin yazı işleri müdürü görevini üstlendi.

 

12 yaşında gazetenin dağıtımını yaptı

Ancak basınla kurduğu ilişki ilk değildi. Köylüoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Rohat Aktaş, gazetenin eski dağıtımcılarından. 12 yaşında henüz çocukken Urfa’nın Suruç ilçesinde gazetenin dağıtımcılığını yaptı ve bunu birkaç yıl sürdürdü.

Büyüdü, liseye gitti. Liseyi bitirdikten iki yıl sonra da gazetenin sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi.

Sorumlu yazı işleri müdürlerinin, hukuki sorumluluğu alırken, gazetecilik ile ilişkilerinin pratik sahada sınırlı olması devletin baskıları nedeniyle muhalif basında bir gelenek.

Ancak Aktaş, bu geleneği bozmaya çalışanlardan ve Aralık ayının başından itibaren haber takibi yapmaya başladı.

Ferit Köylüoğlu, Aktaş’ın Cizre’ye Aralık ayının sonunda haber takibi yapmak üzere gittiğinin altını çizdi, “Ondan telefonla bilgileri alıp, haberleştiriyorduk. Kendisi özellikle Cizre’de gazetecilik yapmak istedi” dedi.

Köylüoğlu’nun anlatımına göre, Rohat Aktaş gazeteciliği öğrenmek istiyordu. Köylüoğlu “Editörlük yaptığımız sırada sürekli bizi izler ve neyi nasıl yaptığımızı sorardı” dedi ve ekledi: “Basında çalışmayı isteyerek ve severek tercih ettiğini biliyorum. Basını halkın bu mevcut durumunun düzeltilmesinde katkısı olacak bir araç olarak görüyordu.

 

Rohat Aktaş’ın durumu gündeme çok fazla gelmedi

Gazeteci Rohat Aktaş’ın durumu çok fazla gündeme gelmedi. Köylüoğlu, kamuoyu yaratmaya çalıştıklarını ancak sahiplenme konusunda eksiklik yaşandığını söyledi, “Tüm girişimler de sonuçsuz kaldı. Zaten sonuç da ortada” dedi.

Sur’da yaşananlara dikkat çeken Azadiya Welat Gazetesi editörü Köylüoğlu, Cizre’de yaşananların Sur’da tekrarlanmaması için tüm Türkiye halklarının ayağa kalkması ve Diyarbakır’a gelerek bu ablukayı kırması gerektiği görüşünde.

Köylüoğlu, “Sur’daki ablukanın kırılması için sadece Diyarbakır halkından bir beklenti var. Cizre halkından olduğu gibi. Bu doğru değil. Tüm Türkiye halklarının sorunu olmak zorunda. Halkların Diyarbakır’a akın edip ablukayı kırmak için bir eylemselliğin gelişmesi gerekiyor” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu