Güncel

Kadifekale yıkılıyor (Röportaj)

İzmir: Özgür Gelecek olarak bir süredir gündemleştirdiğimiz kentsel dönüşüm aldatmacalarını son olarak; tarihi direnişlerle dolu olan, birçok devrimci ve yurtseveri yetiştiren, Armenak Bakırciyan (Orhan Bakır) gibi komünistleri bağrında saklayan, Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Kadifekale’de halka sorduk.

ÖG- Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Kadir Gökalp: Ben 35 sene bu mahallede oturdum, kentsel dönüşümle benim evim de yıkıldı ve Uzundere’deki TOKİ evlerine taşındım. Balıkçılık yapıyorum.

– Buradaki evlerin çoğu yıkılmış durumda ve hemen hepsi yıkılmak isteniyor. Kentsel dönüşümden bahseder misiniz? Belediyenin kentsel dönüşüm gerekçesi ne?

– Açıkçası kentsel dönüşümün sebebi kesin değil, bazı kişilere heyelan bölgesi, bazı kişilere görüntü kirliliği, bazısına da konutların altında antik kentin olduğunu söyleyerek yapıyorlar. Mahallemizde bazı evler kaçak, bazılarının ise tapusu var ancak heyelan bölgesi vs. deyip değerini düşürüyorlar. İsteyene TOKİ’den daire, isteyene de para veriyorlar. Ama TOKİ’den ev alanlar borçlanıyor ve yıllarca taksit ödemek zorunda kalıyor. Evini para karşılığında verenler ise çok az para alıyor. Dünya Ekoloji Müzesi’ne göre mahallemizdeki evlerin metre karesi 6.500 TL ancak yıkımlar sürecinde bize verilen para metre kareye 500-600 TL. Yani çok ciddi bir rant var.

– Sizin eviniz yıkılmış ve TOKİ evlerine taşınmışsınız. Kendi evinizden doğru yaşanan süreci anlatır mısınız? Ve gelinen aşamadaki fikirleriniz ne?

– Bana bir sene önce Belediye’den tebligat geldi. Evimin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacağı söylenerek, ister evin parasını alabileceğim istersem de Uzundere’deki TOKİ evlerinden daire alabileceğim belirtildi. Ben de TOKİ evlerinden 2 daire aldım. Benim evim 4 katlıydı. Şimdi 2 dairem ve her daire için 47.500 TL borcum var. Bu borcu taksit taksit ödemem gerekiyor. 7.000 TL taksit ödedim ama borcum hala aynı gözüküyor. Belediye ile görüştüğümde faizi olabilir diyorlar ancak yıkım sürecinde böyle bir şeyden bahsedilmedi. Şu anda TOKİ evlerinde 180 TL kira gibi taksit, 50 TL kapıcı aidatı, 50 TL de yönetici aidatı veriyorum. Ben ayda ortalama 600-700 TL kazanıyorum, elektrik ve su faturası da düşünüldüğünde yaşam koşullarımız ortaya çıkıyor. Yaşanan sürecin bize getirdiği şey açık, evlerimizden olduk üstelik de borçlandık.

 

“Evimi verdiğime pişmanım. Halk mağdur oldu!”

– Bize biraz kendinizden bahsedermisiniz?

Abdülaziz Turan: Ben 10 senedir bu mahalledeyim ve bir dönemdir İmariye Mahallesi Muhtarlığını yapıyorum.

– Mahallede yapılmak istenen kentsel dönüşümden bahseder misiniz?

– Mahallemizde yapılan yıkımlar Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu heyelan bölgesi kararıyla yapılıyor. Heyelan bölgesi olmasından dolayı evlerin ve arsaların fiyatları düşüyor. Mahallemizde 2.000 adet konut bulunuyor ve bunların şu anda 1910’u yıkılmış durumda. Geriye kalan 90 evin ise mahkemesi devam ediyor. Bu evlerin çoğu kiracı ve gidecek yerleri yok.

– Evleri yıkılan aileler nereye yerleşti? Belediyenin ya da kaymakamlığın çözüm önerisi ne?

– Kaymakamlık evleri yıkılan ailelerden memleketine gitmek isteyenlere ailenin kişi sayısına göre yardım edeceğini söylüyor. Evleri yıkılan ailelerin bir kısmı Uzundere’deki TOKİ evlerine yerleştirildi, bir kısmı da kenar semtlere taşındı.

– Ülkemiz genelinde birçok ilde kentsel dönüşüm projesi var. İzmir’de ise TMMOB’un verilerine 18 bölgede kentsel dönüşüm projesi var. Genel anlamda kentsel dönüşümler hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Kentsel dönüşümün yanlış olduğunu, kimsenin istemediğini söylemek yanlış olur. Yani insanların gecekondularda, sağlıksız koşullarda yaşamasını, ulaşımın ve görünümün kötü olmasını kimse istemez. Fakat ortada rant varsa ve insanlar mağdur ediliyorsa bunu kimse kabul etmemeli. Mahallemiz açısından bakınca buradaki insanların mağdur olduğunu belirtmek gerekir.

– Sizce bu mağduriyetin sebebi nedir?

– Sebep olarak birçok şey sayılabilir ancak halkın konuya dair bilgisinin yetersiz oluşu ve bu konuda avukatlardan yeterli bilgiyi ve desteği alamaması önemli bir sorun. Avukatlar yıkımı durdurmak için halka yol gösterebilirdi, hukuksal hakları anlatılıp çeşitli etüt çalışmaları vs. yapabilirdi. İnsanların evsiz kalması, evlerini yıkılması ve karşılığının verilmemesi, borçlandırılmaları birer mağduriyettir.

– Yaşanan mağduriyete ve yıkımlara karşı halk tarafından herhangi bir karşı koyuş, direniş vs. oldu mu?

– Herhangi bir direniş olmadı. Dünyada ilk defa böyle bir yıkım oldu polissiz, eylemsiz.

 

“Birlik Birlik Birlik…”

– Mahalledeki yıkımlardan bahsedermisiniz?

Mehmet Veysi Kanat: Burada evler heyelan bölgesi aldatmacasıyla kandırılarak yıkılıyor. Evet heyelan bölgesi olan yerler ama gerçekte rant için yapılıyor. Mahallemiz merkezi bir mahalle, Konak’a yakın ve manzarası çok güzel. Bu durum tabii zenginlerin dikkatini mahallemize çekiyor. “Ağaçlandırma yapılacak” falan deniyor ama aldatmaca, ben yıkımlar yüzünden mahkemelik oldum. Mahkemede savcıya evlerimiz yıkılıp yerine ağaç dikileceği söyleniyor ama aynı zamanda belediyenin bu açıklamasına karşı villaların yapılacağı da söyleniyor. “Villalar yapılırsa biz ne yapacağız?” dediğimde savcı “ben garantisini veremem, yapılırsa yapılır” dedi. Ayrıca belediyenin planına göre de buralara ev yapılacak yani burası zenginlere peşkeş çekilecek.

– Mahkeme sürecinden ve şu anki barınma durumunuzdan bahseder misiniz?

– Benim 196 metre karelik 3 katlı evime 39.000 TL ödenek çıktı. Ben de dava açtım, 75.000 TL’ye yükseldi. Benim komşumun 4 katlı evine önce 105.000 verdiler sonra dava açınca 207.000’e yine dava açınca da 320.000 TL’ye yükselttiler. Daha sonra AİHM’e başvurunca 105.000 TL verdiler ve komşum bu parayı almak zorunda kaldı. Bana TOKİ’den önerilen ev 107.000 TL’ydi ben kabul etmedim ve başka bir mahalleden TOKİ’nin sunduğu evden daha geniş bir evi 70.000 TL’ye aldım. Tabii mahalleden uzaklaşmak zorunda kaldım. Zaten amaçları da bu, burada yaşayan kürt halkını birbirinden ayırmak.

– Yıkımlara karşı mahalle halkı tepki göstermemiş, sizce neden tepki göstermedi?

– Belediye buraya ilk kazmayı vururken topla tüfekle gelmeyi planlıyordu ancak mahalle halkı direniş göstermedi. Buna belediye de çok şaşırdı. İnsanlar kandırıldı, bu durumu anlatacak kimse de olmayınca iş kolay oldu.

– Gazetemiz okurlarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

– Mahallemizde yaşanan durum rant için yapılmıştır. Yaşanan bu duruma karşı yapılması gereken ise birlik birlik birlik…

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu