DünyaGüncel

ÇEVİRİ | Hindistan’da katledilen 8 kişinin köylüler olduğu ortaya çıktı

Hindistan'ın Chhattisgarh bölgesinde kolluk güçleri tarafından katledilen 4'ü çocuk 8 kişinin HKP (M) gerillası olduğu iddia edilmişti.

Hindistan’ın Chhattisgarh eyaletinin Bijabur ilçesinde kolluk güçleri 4’ü çocuk 8 kişiyi katletmişti. 17-18 Mayıs 2013 günü yaşanan katliamın ardından kolluk güçleri katledilen kişileri Hindistan Komünist Partisi (Maoist)’e bağlı gerillalar olduğunu ve alanda yaşanan çatışmada hayatını kaybettiklerini iddia etmişti. Oysa katledilenlerin gerilla olmadıkları ve bölgede yaşayan köylüler olduğu ortaya çıkmıştı. Katliama ilişkin açılan soruşturma raporu ise 8 yıl sonra tamamlandı. Raporda olayı üç kez “hata” olarak nitelendiren Yargıç Agarwal, katledilen kabile üyelerinin silahsız olduğunu ve 18’i CRPF’nin CoBRA biriminin tek bir polis tarafından ateşlenen 44 mermi ateşinde katledildiklerini söyledi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü devlet kabinesine sunulan adli soruşturma raporu, katledilenlerin hiçbirinin iddia edildiği gibi Maoist gerillalar olmadığı sonucuna vardı. Madhya Pradesh Yüksek Mahkemesi’nden emekli bir yargıç olan ve olayla ilgili soruşturma yapması istenen Yargıç VK Agarwal’ın raporu, kolluğun “panik içinde ateş açmış olabileceğini” söyledi. Mayıs 2019’da Yüksek Mahkeme kararının ardından CBI tarafından olayla ilgili ayrı bir soruşturma yürütülüyor. Edesmetta olayı, 17-18 Mayıs 2013 gecesi, Sukma bölgesindeki Jhiram Ghati olayından bir hafta önce, üst düzey eyalet Kongre liderleri de dahil olmak üzere 27 kişinin Maoist gerillaların eyleminde öldürüldüğünde gerçekleşti. Polis o sırada Edesmetta’da Maoistlerin varlığını inkar ederken, CoBRA Maoistlere ait bir sığınağın basıldığını iddia etti.

Adli rapora göre, olay 17 Mayıs 2013 gecesi, bir kabile festivali olan Beej Pandum’u (tohum olarak yeni bir hayata başlamak için tapınma festivali) kutlamak için 25-30 kişinin toplandığı sırada yaşandı. 1000 kişilik kolluk gücü alana geldi. Kolluk güçleri daha sonra ateşe alındıklarını ve misilleme yaptıklarını söylerken, raporda yürüyüş operasyonunun normlarına uymayan kolluk personeline yönelik herhangi bir ateş açılmadığı belirtildi. Hintçe raporda, ateş etme olayının “galat dhaarna, ghabrahat ki pratikriya” (yanlış varsayım, sinirsel tepki) sonucu ortaya çıktığı iddia edildi. Raporda ayrıca kolluk güçlerine öz savunma için yeterli araç verilseydi, karadan daha iyi istihbarat alsalardı ve dikkatli olsalardı olay önlenebilirdi” denildi. Raporda özetle şu ifadelere yer verildi:

İnsanlar silahsızdı

“Güvenlik güçleri öz savunma için yeterli donanıma sahip değildi, istihbarat sıkıntısı vardı, bu yüzden meşru müdafaa ve ‘panik içinde’ ateş açtılar.” Çapraz ateş olmadığını gözlemleyen rapor, CoBRA polis memuru Dev Prakash’ın Maoistler yüzünden değil, polis ateşi nedeniyle öldüğünü söyledi. Raporda, olay yerinde iki “bharmar” tüfeği ele geçirilirken, Prakash’ın kafasındaki kurşun yarasından onların sorumlu olmadığı belirtildi. Bu, köylülerin olaydan sonra söyledikleriyle doğrulanıyor. Karam Manglu daha sonra, “Ateş yapılırken aniden ‘roko ateşleniyor, humare ek aadmi ko goli lagi hai (ateş etmeyi kes, adamlarımızdan biri vuruldu)’ diye bağırdıklarını duyduk” demişti. Komisyon, güvenlik gücünün çalışmasında bazı eksiklikler buldu. İki “bharmar” silahının “sandigdh” (şüpheli) olarak ele geçirildiğini ifade eden raporda, memurların, el koyma raporunda yer alan maddelere ilişkin herhangi bir açıklama yapmadıklarına dikkat çekti. Alandan hiçbir öğenin adli laboratuvarlara gönderilmediği ifade edildi. “Operasyonun arkasında güçlü bir istihbarat yoktu. Toplanan insanların hiçbirinde silah yoktu ve Maoist örgüte üye değillerdi” denildi. (Raporda çn.) Gelecekte bu tür olaylardan kaçınmak için insansız hava araçlarının ve insansız araçların kullanımı teşvik edildi.”

Rapor, komisyonun Sarkeguda çatışmasıyla ilgili önceki raporunun aksine kabine tarafından onaylandı. Edesmetta’da olduğu gibi, Sarkeguda halkı da Haziran 2012’de Beej Pandum kutlamaları için toplanmıştı. Kolluk güçleri aralarında reşit olmayanların da bulunduğu 17 kişiyi katletmişti. Kolluk personelini de suçlayan Adalet Agarwal’ın Sarkeguda raporu, eyalet hukuk bölümünde hâlâ beklemede.

(Yayınladığımız geniş haber Gargi Verma tarafından yazıldı. 10 Eylül 2021 indianexpress.com sitesinde yayımlandı. ÖG okurları için çevirdik.)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu