EmekGüncel

“Bedenimizden eriyerek bedel ödüyoruz”

H.Merkezi: Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ihraç edilmelerinin ardından işlerine dönmek için açlık grevine başlayan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça 63’nci günde.

Gülmen, ‘FETÖ’ iddiasıyla açılan soruşturma gerekçesiyle Selçuk Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılmış, 6 Ocak’ta yayınlanan 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti. Özakça ise Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’ndaki sınıf öğretmenliği görevinden 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti. Gülmen ve Özakça, 10 Mart’ta Ankara’da açlık grevine başlamıştı.

Nuriye Gülmen, bu sürede 59’dan 50 kiloya, Semih Özakça 86’dan 69 kiloya düştü. İşlerine egri dönmek isteyen iki emekçi, sadece şeker ve tuzlu su tüketiyor, tatsızlığı gidermek için suya limon sıkıyor, B1 vitamini alıyor.

Nuriye Gülmen direnişe ve talepleirne ilişkin şunları söyledi: “Ekmek kavgası, insan onurunun diğer adıdır. Ekmek kavgasının yakıcılığı hissedilsin diye açlık grevindeyiz. Bedenimizden eriyerek bedel ödüyoruz”

Mücadelelerinin haklı ve meşru olduklarını bildiklerini aktaran Özakça da “Darbe denilen şeyi biz yapmadık. Bedeli neden bize ödettiriliyor” şeklinde konuştu.

 

Sezen Aksu’dan Çağrı

Sezen Aksu, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerinin 60’ıncı gününde “Hayatlarından vazgeçiyorlar. Hiçbir fikrî ayrılığın ve fikirsel mücadelenin bedeli hayat olamaz. Gözümüzün önünde eriyip giderlerse, bu günahtan hangimiz azade kalabiliriz? Bu ülkenin yönetimine talip olmuş ve görevlendirilmiş bütün yetki sahiplerinden rica ediyorum: Lütfen seslerine kulak veriniz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e mektup göndererek, 2 eğitmenin sağlık durumlarının kritik aşamada olduğunu belirterek, Türk makamlarıyla iletişim kurarak müdahale etmelerini istedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili CHP’li Şenal Sarıhan, komisyona dilekçe verdi.

 

Nuriye Gülmen Fenalaştı

KHK’yle ihraç edilen ve 63 gündür açlık grevinde olan akademisyenler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık durumu da kötüye gidiyor. Tansiyonu düştüğü belirtilen Nuriye Gülmen, fenalaştı.

 

Ne olmuştu?

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından OHAL ilan eden AKP hükümeti, çok sayıda devlet kurumundan bir gecede binerce kamu prsonelini ihraç etti. OHAL altında çıkardığı KHKlar ile başta akademisyenler olmak üzere devlet kurumlarındaki muhaliflere yönelik sürek avı başlattı. AKP’den farklı düşünen, muhalif tüm kesimlerin tasfiye edilmesi yaklaşımıya en son 29 Nisanda yayımlanan KHK ile yaşama geçirildi.

 

Akademisyenlere OHAL Tırpanı

İnsan Hakları Ortak Platformu’nun verilerinde göre OHAL döneminde 312’si barış bildirisi imzacısı 4 bin 811 akademisyen ihraç edildi.

Bu sayıya kapatılan üniversiteler nedeniyle işsiz kalan 2 bin 808 akademisyen de eklendiğinde üniversitelerden koparılan akademisyen sayısı 7 bin 619’a ulaştı. İHOP verilerine göre 21 Temmuz 2016- 20 Nisan 2017 tarihlerini kapsayan OHAL döneminde toplam 101 bin 44 kamu görevlisi ihraç edildi.

Ayrıca 667 sayılı KHK ile kapatılan özel eğitim kurumlarında çalışan 22 bin 474 kişinin de çalışma izinleri iptal edildi. Çalışma izinleri iptal edilenler de eklendiğinde işini kaybedenlerin sayısı 123 bin 518’e ulaşıyor. Bugüne kadar toplam 22 OHAL KHK’si çıkarıldı. Bu kararnamelerin sadece 5’i TBMM’de görüşülerek kanunlaştı.

 

Milli Eğitimde Rekor İhraç

Söz konusu kararnamelerle en fazla ihraç 33 bin 99 ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapıldı. İçişleri Bakanlığı’nda ihraç edilenlerin sayısı ise 24 bin 31.

Yükseköğretim kurumlarından ihraç edilen akademisyenlerin sayısı ise 4 bin 811. Bu sayıya kapatılan üniversiteler nedeniyle işsiz kalan 2 bin 808 akademisyen de eklendiğinde üniversitelerden koparılan akademisyen sayısı 7 bin 619’a ulaştı. Üniversitelerdeki idari personelden atılanların sayısı da bin 102.

 

Barış İçin Akademisyenlere Cadı Avı

İhraç edilen akademisyenlerin 312’si barış bildirisi imzacısı. 17 Şubat itibariyle akademide ihraç edilenlerin 312’si ise Barış Bildirisi imzacısı akademisyenler.

Diğer ihraç edilen kamu görevlileri gibi ihraç edilen akademisyenlerin görev pasaportlarının yanı sıra, normal pasaportları da iptal edildi ve yurtdışına çıkışları engelleniyor.

 

Öğretmenelere İhraç

29 Nisan’da, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 689. KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenlerin listesi açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklardan görevinden ihraç edilen personel sayısı 3 bin 974 olarak duyuruldu. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu