EmekGüncel

Asgari ücretlinin maaşı 7 ayda 527 TL eridi

Asgari ücretlinin maaşı enflasyon, döviz ve altındaki yükselişin karşısında erimeye devam ediyor

473 TL olan sene başındaki çeyrek altın fiyarı, 840 TL’ye fırladı. Sene başında 5,95 TL olan dolar ise 7,30 TL’ye kadar yükseldi. 1 Ocak’ta maaşıyla 5 çeyrek altın alabilen asgari ücretli bugün aynı maaşla 3 çeyrek altın alabiliyor. Asgari ücretlinin dolar bazındaki kaybı ise 7 ayda 527 TL oldu.

Altın ve döviz kurlarındaki artışın temel tüketim ürünlerine de zam olarak yansıdığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki artış oranı asgari ücrete zam olarak yansıtılsın” önerisinde bulundu.

Gürer, piyasaları yangın yerine çeviren döviz kurlarındaki artış ve altın fiyatlarında üst üste kırılan rekorun; emekli, esnaf, memur, işçi, çiftçi başta olmak üzere ülkemizdeki toplumun önemli bir kesinin daha da yoksullaştırdığını belirtti.

Asgari ücret döviz bazında 527 TL eridi

Gürer, 2 bin 324 TL olan asgari ücretin, sene başından bu yana dolar kuru bazında 527 TL değer kaybettiğini ifade etti. 1 Ocak 2020’de 5.95 TL’den işlem gören doların, bugün 7.30 TL’ye kadar yükseldiğini söyleyen Gürer, “Sene başında maaşıyla 390 dolar alabilen asgari ücretlin aradan geçen 7 aylık süre zarfında maaşında alabildiği dolar miktarı 320 dolara düştü. Bir asgari ücretlinin döviz üzerinden maaş kaybı 70 dolar oldu. Yani asgari ücretlerin maaşı dolar karşısında 527 TL eridi” dedi.

2020 yılının asgari ücreti belirlenirken, bir önceki yıla göre yüzde 15 zam yapıldığını anımsatan Gürer, “Yüzde 15 zam alan asgari ücretlinin aldığı maaş, dolar bazında 7 ayda yüzde 22 eridi” diye konuştu.

Peş peşe rekor kıran altın fiyatlarının da piyasaları adeta yangın yerine çevirdiğini belirten Gürer, “Bu yılın başında bir çeyrek altı 473 TL idi. Bugün gelinen noktada 840 TL bandına dayandı. Sene başında maaşıyla 5 çeyrek altın alabilen asgari ücretli, bugün ancak 3 çeyrek altın alabiliyor. Asgari ücretlinin altın fiyatları üzerinden kaybı iki çeyrek altındır. Başka bir ifadeyle, asgari ücretli, bu yılın ilk 7 ayında 2 çeyrek altın parası kayba uğradı” şeklinde konuştu.

“Toplumun tüm kesimleri olumsuz etkileniyor”

Türkiye’de ekonominin sağlam bir temele oturtulamadığı için sık sık bu tür dalgalanmaların yaşandığını ve oluşan kayıplardan en çok asgari ücretliler ve emeklilerin olumsuz etkilendiğini ifade eden Gürer, “Altın ve döviz kurlarındaki artış, doğal olarak ekonomimizi küçültüyor. Bu da enflasyonun artmasına ve hayatın daha pahalı bir hale dönüşmesine neden oluyor. İnsanların alım gücü düşüyor. Alım gücü düştüğü için de piyasada alışveriş azalıyor. Bu da toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Dövize bağlı ürünlere zam üstüne zam

CHP Milletvekili Gürer, döviz kurlarındaki tarihi artışın TL’nin değer kaybına neden olduğunu, bunun sonucu olarak da dövize bağlı tüketim maddeleri olan mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ürünlerin de zamlanmasının önünü açacağını ifade ederek, “Bu artışlardan sadece asgari ücretliler ve emekliler değil, üreticiler ve çiftçiler de olumsuz etkileniyor. Maliyetler arttığı için ürününü değerinde satamayacak olan çiftçi, belki de önümüzdeki yıl ekim yapamayacak duruma gelecektir” dedi.

“Asgari ücrette döviz artışı oranında zam yapılmalı”

Ömer Fethi Gürer, asgari ücret artışının belirlenmesinde, TÜİK’in gerçekçi olmayan verileri yerine, dolar kurundaki artış oranlarına göre artış sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu