Güncel

“Artık oyalama taktiği geçerli değil, çöpler kalkana kadar eylemlere devam edeceğiz”

İzmir: Harmandalı Köyünde başlayan ve devam eden çöplerin kaldırılmasına karşı düzenlenen eylemler devam ediyor. Bizler de Özgür Gelecek gazetesi olarak direnişi ziyaret ederek bir röportaj yaptık.

Köy halkının yıllardır devam eden çöp sorunu üzerine sohbet etme şansı bulduk. Köy gençliği bu sorunu Taksim’de başlayan isyan ruhuyla ele aldıklarını ve bu ruhuyla direneceklerini dile getirdi.

Ergün Çelik: Taksim Gezi Eylemleri başladıktan sonra mahallede gençler bir ara gelerek, var olan gençler mahallemiz için ne yapabiliriz diye tartıştık. “Sorunumuz nedir” diye tartışma açalım dedik ve mahallede forum yaparak tartışmalar yaptık. Mahalledeki forumda sorulan “mahallemizin sorunu nedir” sorusuna herkes çöplerden rahatsız olduğunu dile getirerek cevapladı.

Sürekli olarak ve yıllardır devam eden bir koku var bu köyde. Çöpleri getiren kamyonlar çok sağlıksız, nasıl çöp sularını dökerek geçiyorlar. Ayrıca sadece evsel atıklar değil, hastane atıkları, işyerlerinin kimyasal atıkları kamyonlarla taşınıyor ve dökülerek geçtiği için hastalıklara neden oluyor. Dökülen yer yani çöplerin döküldüğü yer zaten köye, Evka -5 gibi yerleşim yerlerine yakın. Yani C şeklinde bir yerleşim düşünelim çöpler bunun içinde yer alıyor. Düşünün Ulukent’en, Çiğli, Egekent’e kadar bu sorunu yaşanıyor.

Bizler işte buna karşı ne yapabiliriz diye düşündük tam bu sıra çöpte bir yangın çıktı ve çok büyük bir hava kirliliği yaşandı. Çiğli Organize Sanayinin üstü kapkara dumanlarla kaplıydı. Biz arkadaşlarla Cumhuriyet mahallesine yürüdük ve muhtarla görüştük. Muhtar burada daha önce düzenlenen Eylemlerden deneyimler aktardı ve nasıl bir mücadele izledikleri bize anlattı. Bir ÇED raporu istenmiş ama ortada saklanan bir rapor olduğunu öğrendik. Daha öncede verilen sözler ve yerine getirilmeyen sözleri olduğunu söyledi. Yıllardır nasıl bir tehlike olduğunu ve bunun nasıl sözler verilerek çözülmediğini bize anlattı.

Bildiğiniz gibi Ümraniye’de 4 yıl boyunca bu şekilde çöp depolama sonucunda bir patlama oldu ve birçok insan öldü cesetleri parçalandı, bulunamadı bile. Tabi burada 21 yıldır vahşi bir şekilde çöp depolama yapılıyor burada. Metan gazını biliyorsunuz çok tehlikeli, patlama halinde orada yaşayan büyük bir tehlike altında.

21 yıldır bizi siyasetçiler bu bizim sürekli yaşadığımız sorun karşısında, bu hava kirliliğine karşı oyalama ve öteleme taktiğini kullanıyor, ama artık sabrımız taştı özellikle gördüğünüz gibi gençlerin sabrı taştı gençler işe el koydu diyebiliriz.

Geçen haftalar da bir eylem olmuştu, nasıl bir etkilenme yarattı.

harmandalııİki hafta önce Çanakkale yolunu trafiğe kapattık. Oldukça kitleseldi, ancak önce biz gençleri muhatap kabul edip görüşen olmadı. Tabi ama zaman geçtik, ani seçim yaklaştığı için siyasi partiler çeşitli şekillerde planlamalar yapmaya başladı, yani çöple ilgili rant”ları başladı.

Biz gençler bir araya gelip bu sorunu çözelim dedik ve kimse böyle bir sorun yok dedi. İlk eylemimiz kalabalıktı, insanların ilgisi iyiydi, çünkü zaten herkesin mustarip olduğu bir sorun. Yani yaşam stadardımız yok.

“Geri dönüşüm diye bir şey var”

Bir dergi, Büyük şehir Belediyesinin dergisi elime geçti, okudum. Büyük bir sağlık kuruluşunun toplantısı olacakmış ve İzmir orada 3 yılda bir verilen ödül alacak. Bu ödülü verenlerin Harmandalı’dan haberi var mı acaba? Tabi sadece çöp kokusu da yok, yani bir de çöplerin taşınması sırasında pek çok sorunla karşılaşıyoruz.

Ayrıca burada çöp kamyonlarının hızlarından kaynaklı çocukları kaybedenler oldu.

Sizin gazeteniz aracılığıyla şu söylüyorum, kimse bizi aptal sanmasın oyalama, öteleme taktiği artık sökmeyecek. Sözden çok artık eyleme geçsinler. Bu çöpler kaldırılıncaya kadar bizim mücadeleye devam edeceğiz. Ben kendi açımdan da bunu söylüyorum, burası yeşil alan oluncaya kadar, temiz bir yer haline gelinceye kadar devam edeceğim. Bakın biz bu çöpü alıp başka bir semte döksünler de demiyoruz. Yani geri dönüşüm diye bir şey var. Metan gazı örneğin ağır sanayide kullanılıyor. Geri dönüştürülen eşyalar var. Evsel atıklar metan gazı olduktan sonra geri kalan asfalta kullanılabiliyor, ya da Ankara yapılan tesisi yapılarak bu çözülebilir, biz bunu biliyoruz, çöpten hiç bir şey kalmıyor aslında.

Birçok şeyin farkındayız yani bu sorunu çözmek yerine seçim yatırımı olarak kullanmak isteyenlere, biz kimsenin seçim, siyasi rantı olmayacağız diyoruz.

Peki, son olarak başta Gezi eylemlerinden sonra burada bir araya geldiğinizi ve bir şeyler yapmak için o zamana harekete uğraştığınızı söylediniz. Bunun nedeni ne sizce? Yani Taksim’e ilişkisi nedir?

Taksim’le ilişkisi, Taksim’e büyük saldırı olduktan sonra, Gündoğdu’da çadırlar sökülünce herkesin parklar bizimdir, yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz diye insanlar bir araya geldik. Bizler de Taksim’e duyarlı gençler olarak forumlar yaptık ve kendi yaşam alanımız için

Tartışmalar yürüttük.

Siz de bir şeyler eklemek ister misiniz?

Songül Gün: Tabi geçen yaptığımız forumda İzmir Müzisyenler derneği aramızdaydı. o zaman bir arkadaş şöyle bir dedi; “Hepimiz dünyanın bir ucundan tutar haldeyiz” yani yaşam alanlarımızı savunmak adına, küçükte olsa adım adım ilerleyeceğiz.

Dünyayı, bizim olanı tekrar geri almak için bir savaşım vereceğiz. Taksim’de yükselen ve bizim çok hoşumuza giden bir sloganla bitirelim “bu daha başlangıç mücadeleye devam

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu