GüncelManşet

“Grevi ne zaman yapacağına da ben karar veririm”

Mersin: Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre Şişecam Grevi “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu için 60 gün süreyle ertelendi.

Patronla ücret, düşük ücretli çalışanlar için iyileştirme zammı, işe giriş ücreti ve bazı maddi haklar ile iş güvencesi ve kazanılmış haklara ilişkin iki maddede anlaşmanın sağlanamadığını belirten Kristal-İş Sendikası, 20 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere grev kararı aldığını duyurmuştu.

Grev Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş’nin Kırklareli, Mersin ve Eskişehir fabrikaları, Anadolu Cam Sanayi A.Ş’nin Mersin fabrikası, Trakya Cam Sanayi A.Ş’nin Trakya Düz Cam, Trakya Otocam ve Mersin fabrikaları ile Anadolu Cam Yenişehir Sanayi A.Ş., Trakya Cam Yenişehir Sanayi A.Ş. ve Cam Elyaf Sanayi A.Ş. işyerlerinde uygulanıyor.

Şişecam fabrikasında çalışan 5 bin 800 işçinin 9 gündür devam ettirdiği ve Türkiye genelinde destek bulan direnişe Bakanlar Kurulu’nun 25 Haziran tarihinde aldığı ve 27 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle erteleme kararı çıktı.

 

Karara işçilerden tepki

Faşizm tarafından kontrol altına alınmaya çalışılan protesto hakkına da verilmeye çalışılan ayar uygulamaları ilk defa yapılmıyor. Çaykur ve THY grevlerinde olduğu gibi Şişecam’da daha önce de 2001, 2003 ve 2004 yıllarında Bakanlar Kurulu kararıyla grevler yasaklanmış, 2001 ve 2003′teki grevler, “milli güvenliği bozucu nitelikte”, 2004′teki grev ise “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi” gerekçe gösterilerek ertelenmiş ve bu durum Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hak ihlali olarak raporlaştırılıp kayda geçmişti.

Bu yasaklamalara karşı birçok ilde işçiler tarafından protestolar düzenlenip, AKP binalarına yüründü. Mersin’deki 3 fabrikada da bir haftadır grevde olan bin 350 cam işçisi karara tepki göstermek için 27 Haziran’da fabrikadan AKP Akdeniz İlçe binasına yürüyüş düzenledi. AKP ilçe binası önünde polis işçilerin önüne barikat kurdu, barikatı aşan işçilere biber gazıyla saldırdı.

 

“Minareyi çalan kılıfını hazırlar”

Konuyla ilgili Kristal-İş Sendikası bir açıklamayla uygulanan yasaklamayı protesto etti. Kristal İş sendikası, 5800 üyesiyle 10 cam fabrikasında 8 gündür sürdürdüğü grevin Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmesinin bir hak gaspı olduğunu belirterek sessiz kalmayacaklarını açıkladı.

Kristal İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş adına yayımlanan açıklamada “Hükümet bu kararıyla demokrasiye ve sendikal haklara zerre kadar saygı duymadığını ortaya koymuştur” denildi.

12 Eylül ürünü yasalarla fiili grev yasağı olarak kullanılan grev ertelemeye gerekçe gösterilen “genel sağlık ve milli güvenlik” ifadesinin bir bahane olduğu belirtilen açıklamada, Soma’da işçilerin sağlığının ne kadar umursandığının görüldüğü hatırlatıldı: “Minareyi çalanlar kılıf hazırlamıştır. Soma’da işçilerin sağlığını koruyamayıp 301 işçinin ölümüne sebep olanların ‘genel sağlık’ gerekçesiyle işçilerin grevini ertelemesi nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.

Sendika grevin engellenmesine karşı meşru ve demokratik tepkilerini ortaya koyacaklarını ve yasağa itirazlarını mahkemeye taşıyacaklarını da belirtti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu