Kadın

Amazon Kadın ve Yaşam Derneği kuruldu: “Birbirimizin sesi olmak için buradayız”

Samsun'un Atakum ilçesindeki kadınlar Amazon Kadın ve Yaşam Derneği'nin açılış etkinliğinde bir araya geldi.

H. Merkezi:Samsun’un Atakum ilçesinde farklı kesimden kadınların yan yana gelerek kurduğu Amazon Kadın ve Yaşam Derneği’nin açılışı gerçekleştirildi. Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan dernek binasının açılış etkinliğine mahallede oturan kadınların yanı sıra Mor Sarmaşık, Halkevci Kadınlar ve kadın muhtar adayları katıldı.

“Birbirimizin sesi olmak için buradayız”

Açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Emine Güler, “Kadınlar olarak yaşadığımız tüm sorunlara karşı dayanışma için bir aradayız. Aynı zamanda kadın bilincini yükseltmek, birbirimizin sesi olmak için buradayız” dedi.

Kadınların yaşamın her alanında ikinci cins olarak görüldüklerini ve baskı altına alındıklarını belirten Güler, “Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakaları artarak devam ediyor. Uygulanan politikalar bunları destekler biçimde. Birbirimize temas etme olanağımız çok az. Mahallede birçok kadın, yaşlı ve çocuk bakımı yükü altında eziliyor” dedi.

Kadınların kendi kişisel gelişimine ayıracakları vakitlerinin elinden alındığını söyleyen Güler, bu derneğin kadınların çocukları ile birlikte gelebilecekleri, birçok konu hakkında tartışma ve üretme imkanı elde edecekleri bir yer olacağını dile getirdi.

“Genç kadınlar derneğe ayrı bir enerji katacak”

Açılış konuşmasının ardından katılımcı kadınlara Samsun’da bir kadın derneğinin kurulması ile ilgili neler düşündükleri soruldu.

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Ayşegül Çağın “Burada onlarca kadınla yan yana olmaktan ve bu heyecanı paylaşmaktan mutluyum. Benim gibi öğrenci olan birçok kadın okulda, iş yerinde yaşadıkları sorunları konuşacağı, birlikte atölye ve etkinlik düzenleyeceği bir kurumun olmayışından mutsuzdu. Bu dernek sayesinde hayatın her anında karşılaştığımız sorunlara dair çözüm bulacağımız, toplumsal cinsiyet üzerine tartışıp cins bilincini yükselteceğimiz bir alan olacak” dedi. Genç kadınların derneğe ayrı bir enerji katacağını söyledi.

“Kadınların sanatsal anlamda gelişim alanları kısıtlı”

Ardından söz alan Hatice Özgürbuz, kadınların sanatsal anlamda kendisini geliştireceği alanların kısıtlı olduğunu belirterek “Amazon Kadın ve Yaşam Derneği’nden talebim özellikle kadınları konu alan filmlerin gösterimini yaparak üzerine söyleşiler düzenlemesi, müzik ve resim kursları vererek kadınların sosyal hayatlarının zenginleştirilmesine yardımcı olması olacaktır. Hatta çıkan ürünleri sergileyeceği alanlar yaratmak kadınlar üzerine iyi bir etki bırakacaktır” dedi. Özgürbuz, kadın derneği açma fikrini ortaya çıkaran ve öncülüğünü yapan kadınlara teşekkür etti.

Dernekte çocuklar için de etkinlikler düzenleneceği belirtildi. Kadınların dernek için neler yapabileceklerini tartıştıkları bölümde sinema, kadın sağlığı ve beden tanıma, fotoğrafçılık ve ahşap boyama atölyeleri yapılması kararı alındı.

Açılış etkinliği kadınların şarkılar eşliğindeki yöresel oyunları ile son buldu.

Kaynak: Sendikaorg

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu