Kadın

AKP’nin önergesiyle imamlarda artık nikâh kıyabilecek

H. Merkezi: İçişleri Komisyonu’ndan geçen müftülere nikâh yetkisi veren yasa tasarısının kapsamı AKP’nin önergesiyle genişletildi.

4 Ekim günü alt komisyonda kabul edilen müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren düzenlemeyi içeren tasarı İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak tasarının kapsamı AKP’nin önergesiyle genişletildi.

 

Müftü, imamı yetkilendirebilir

Müftülere nikâh yetkisi, AKP’nin önergesiyle genişletilirken, tasarının eski halinde nikâh kıyma yetkisi yalnızca müftülere verilebiliyordu. Ancak önergedeki değişiklikle, nikâh yetkisi il ve ilçe müftülüklerine verildi. Bu da müftünün, müftülük dâhilinde çalışan imamları nikâh kıymak için yetkilendirebilmesi anlamına geliyor.

 

KADINLAR TASARIYI HANGİ NEDENLERDEN DOLAYI KABUL ETMİYOR?

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının gasp edilmesinin önünü açacak pek çok madde içeriyor. Kadınlar neden tasarıyı kabul etmediklerini özetledi.

1- Bu tasarı kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakların ortadan kaldırılmasının; evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılmasının önünü açıyor.
2- 2015’te resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesi ortadan kaldırıldı. 2016’da bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşı 15’ten 12’ye indirildi. Bu tasarıyla çocuk yaşta evliliklerin ve erkeklerin çok eşliliğinin önü açılıyor. 
3- Tasarı yasalaşırsa nikâhı hangi memurun kıyacağı aile içinde kadınlar üzerinde yeni bir baskı ve şiddete dönüşebilir, bu baskı altında kadınlar istemeseler de din görevlisinin nikâhına zorlanabilir. Kimin ne tür nikâh kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olabilir. 
4- Tasarı din görevlilerine nikâh yetkisinin yanı sıra evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılmasını getiriyor. Bu maddeyle, kadınların tepkisiyle geri çekilen “çocuk istismarını meşrulaştırma yasası” arka kapıdan geçirilmeye çalışılıyor. Meclisteki tasarıyla kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak. Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu