Gençlik

Dersim’de Lise Faaliyeti Üzerine

DERSİM:Sistemin dayattığı her türlü gerici politikalarına karşı Dersim Liseli Gençlik olarak bir toplantı düzenledik. Toplantı sonucu bu süreçte ki kampanyamızda “Gezi direnişi ruhuyla ezberci eğitim, cemaatleşmeye ve yozlaşmaya başkaldırıyoruz.” şiarıyla liselilere dönük yapacaklarımızın listesini oluşturduk. Sistemin her geçen gün arttırarak devam ettirdiği ezberci eğitim, cemaatleşme ve yozlaştırma politikaları, en fazla biz liseliler üzerinde etkisini gösteriyor. Bizler ise devletin faşist politikalarına karşı örgütlenerek bilinçleniyoruz.

Bizlere dayatılan 4+4+4 eğitim sistemi, zorunlu din dersleri ile gençliği kültüründen ve kimliğinden uzaklaştırmakla birlikte “düşünmeyen gençlik” modeli yaratma amaçlanmaktadır. Bugün hükümet ağzından “Dindar nesil yetiştireceğiz!” üslubu ise tamamen buna hizmet etmektedir. İmam hatip okullarının sıklıkla açılması ve gençliği buraya yönlendirme çabaları “Dindar, Kindar” neslin tohumlarını serpiştirmek için atılan bir adımdır. Dersim’de açılan cemaat okulları ve dershaneleri verilebilecek örnekler arasındadır. Öte yandan ana dilde eğitim talebimiz hala karşılanmamıştır. Daha öncesinden “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adı altında ana dilimiz, yabancı dilmiş gibi seçmeli ders olarak dayatılmıştır. Bugün ana dilimizi seçmeli ders olarak almamız bir kırıntı haktan öte hala asimilasyon politikalarına hizmet etmektedir. “Demokratikleşme paketi” ile özel okullarda ana dilde eğitimin yasallaşması bizler için hiçbir şey izah etmemektedir. Ana dilde eğitim temel bir haktır bu sebepten kaynaklı ücretsiz olmalıdır. Meslek liselerinde ise iş saatleri ve iş şartları arttırılarak gençlerin gücünden ve emeğinden daha fazla yararlanılmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda patronlar ve erki olan devlet bundan ciddi boyutta nemalanmaktadır. Meslek lisesi şeklinde adlandırılan bu liseler daha çok kalifiye eleman yaratarak patronlara ucuz iş gücü olanakları yaratmaktadır.

Egemen sınıflar hali hazırda gençliğin dinamik potansiyelinin farkında olduğu için uyuşturucu, esrar, çeteleşme vb. kirli politikalarıyla gençliği yıldırmaya çalışmaktadır. Bucun Dersim özgünlüğünde ise bu durumu daha açık ve net görüyoruz. Dersim gençliğinin konumu gereği devlet ve onun aygıtlarının yönelimi daha özel ve kapsayıcı olmaktadır. Liselerde uyuşturucu, esrar bağımlılığı, çeteleşme ve “popüler kültür” özentiliği sonucu gençlik üzerinde yozlaştırma politikaları güdülerek devrimci mücadeleye ilgi duymasını istememektedir. Buna karşı örgütlü mücadele ruhunu yükselterek, direnişle cevap vereceğiz.

Gençlik ile yaptığımız toplantılar sonucunda ilgilerini yoz kültürden uzaklaştırmak için tiyatro çalışmaları, saz ve gitar kursu, satranç turnuvaları, okuma kampanyası vb. etkinliklerle mücadelemizi şekillendirme kararı aldık. Bununla birlikte güncel politik atmosferin sürekliliği karşısında devletin liseliler üzerinde yaratmak istediği atmosferi açığa çıkarmak için bildiri, broşür, anket

vb. materyallerle liseli gençliğe gideceğiz. Aynı zamanda liseli gençlerle belli dönemlerde geniş toplantılar yaparak düşüncelerini dinlemeye karar verdik. Gezi sürecinde açığa çıkan sosyal medyanın öneminden kaynaklı bizlerde burada da aktif bir şekilde bunu kullanmaya çalışacağız. Yurtlarda ise gençliğe bir adım daha yakın olmamızdan kaynaklı odaları gezerek hem süreç üzerine, hem neler yapabileceğimiz üzerine liselilerle sürekli iletişim halinde olacağız. Buralarda da geniş sohbet ortamları yaratarak sorunları ortak bir şekilde çözmeye çalışacağız.

Duyarlı bir gençlik olarak tutsak arkadaşlarımızı da unutmadık. Yaz başından beri süren operasyonlar sonucu hapsedilen arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı göstermek için her biriyle mektuplaşma yoluyla iletişime geçme kararı aldık. Yardım amaçlı ise ileriki süreçte takı vb. şeyler yaparak bunlardan gelecek bütçeyi hapishanelere yollama hedefimiz var. Burada bir kez daha sesleniyoruz ki devletin sürekli ve sistematik saldırılarını örgütlü mücadelemizle püskürteceğiz.

 

Dersim Liseli Gençlik

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu