KadınUncategorized

“3 Ağustos kadın kırımına ve soykırıma karşı eylem günü ilan edilsin”

22 Eylül’de Batman’da gerçekleştirilen “73. Ferman ve Ezidi Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi” kurultayında 3 Ağustos’un kadın kırımına ve soykırıma karşı eylem günü ilan edilmesi istendi.

22 Eylül’de Batman’da gerçekleştirilen “73. Ferman ve Ezidi Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi” kurultayında 3 Ağustos’un kadın kırımına ve soykırıma karşı eylem günü ilan edilmesi istendi.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, insan hakları alanında çalışma yürüten aktivist, feminist, insiyatif ve birçok kurum temsilcilerinin katılımıyla 22 Eylül’de Batman’da, ’73. Ferman ve Ezidi Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi’ kurultayı gerçekleştirdi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, TİHV, TJA, Hak İnisiyatifi, DTK, Göç Vakfı, Diyarbakır Barosu, Rosa Kadın Derneği, Batman Belediyesi, DAD, DİK, İki Köprü Belediyesi, HDP, KADAV, TJA Batman gibi insan hakları, kadın hakları, baro ve belediyelerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın sonucunda varılan tespitlerle hazırlanan sonuç bildirgesi paylaşıldı.

73 kez katliamla yüz yüze kalındı

Ortadoğu’nun en eski yerleşik halklarından olan Ezidi toplumunun tanımının yapılmasıyla başlayan çalıştayda, ana yurtlarının Şengal ve civarı olduğu, onbinlerce yıldır kendi ana dilleriyle ve ilk tek Tanrılı din inancına dayalı inançlarıyla yaşadıkları ifade edilirken, bu güne kadar yaşadıkları ve adına ‘Ferman’ dedikleri soykırım amaçlı katliamlarla da  tam yetmiş üç kez maruz bırakıldıkları vurgulandı.

Ezidilerin, Kürt halkının ezidi inancına mensup bir toplum olduğu tespitinin yapıldığı çalıştayda, maruz kaldıkları soykırım saldırılarının sonuncusunun 3 Ağustos 2014’de IŞİD tarafından Şengal’de gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

3 Ağustos 2014’te Şengal’de Ezidilere yönelik saldırıların, yetmiş üçüncü soykırım saldırısı olduğunun belirtildiği çalıştayda, saldırılar nedeniye göçe maruz kalan insan sayısının iki yüz bini aştığı ifade edilirken, neredeyse tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu saldırıların, 9-18 yaş ortalamasındaki tüm çocuklarla kadınların “kayıp” oluşuyla açığa çıktığı belirtildi.

  1. Yüzyılda yaşanan ilk soykırım

Ezidi katliamı için “21. yüzyılda yaşanan ilk soykırım” tanımlaması yapılan çalıştayda, tüm faillerinin yargılanıp hak ettikleri cezaları alana kadar, dünya kadınlarına bulundukları her alanda ortak tutum alma çağrısı yapıldı.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun düzenlediği çalıştayın sonucunda hazırlanan 18 maddelik çağrı metninde, katliamın gerçekleştiği 3 Ağustos tarihinin “Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilmesi talep edildi.

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu