Güncel

2019 PEN Duygu Asena Ödülü Cumartesi Anneleri’ne

PEN Türkiye, Duygu Asena Ödülü'nü bu yıl adalet için sürdürdükleri direnişleri nedeniyle Cumartesi Anneleri'ne verecek.

H. Merkezi: PEN Türkiye’nin Duygu Asena Ödülü’ne bu yıl Cumartesi Anneleri layık görüldü.  Konuya ilişkin açıklama yapan PEN Türkiye, Gülten Akın’ın, Metin Göktepe için yazdığı “Anneler İlahisi” adlı şiiri hatırlattı.
Söz konusu şiirin bir bölümü şöyle:
“Anneler olmasa kim kimi severdi
saklı tuttun o insanı insana bağlayan güvenci
yollar boyu, eskitilmiş alanlarda
solgun bir bedeni gezdirmedin Metin’in annesi.
Kayıp yakınlarının yıllardır kaybedilenlerin akıbiteni sorduğunu belirten PEN Türkiye, Cumartesi Anneleri’nin eylemini hatırlattı.
PEN Türkiye’nin açıklaması şöyle: “
2019 PEN Duygu Asena Ödülü’nü yılmaz Cumartesi Anneleri’ne saygıyla, hayranlıkla sunuyoruz.”
“Kaybedilen kişilerin yakınları da 1995 Mayıs’ından bugüne İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda her Cumartesi saat 12’de oturma eylemine başladılar.  Seslerini duyurmak, sorunu kamuoyuyla paylaşmak, duyarlılığı artırmak için başlatılan bu eylemler kararlı biçimde, yağmurda çamurda, karda kışta, ayazda, yağmurda soğukta sıcakta devam etti.
Çoğu kez polis müdahalesiyle karşılaşan ve “Cumartesi Anneleri” adıyla anılmaya başlayan kitle ne yazık ki 700. buluşmayı gerçekleştiremedi. Galatasaray Meydanı kayıp annelerine yasaklandı.
İnsan Hakları Derneği’nin katılımı ve katkılarıyla sürdürülen eylemler şimdi derneğin Beyoğlu’ndaki binası önünde basın açıklaması biçiminde gerçekleştiriliyor.
Türkçenin kadın haklarına en duyarlı kalemlerinden, kadın hareketinin öncülerinden sevgili Duygu Asena adına düzenlenen PEN Ödülünü  özellikle bir kadın direnişi olarak öne çıkan ve süren Cumartesi Anneleri’ne sunmak hem doğal hem de çok anlamlı olur diye düşündük. 2019 PEN Duygu Asena Ödülü’nü, kayıpları kayıbımız, acıları acımızdır duygusuyla, yılmaz Cumartesi Anneleri’ne saygıyla, hayranlıkla sunuyoruz.”
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu