GüncelManşet

10 İşçi Can Verdi, Mahkeme Torunlar’ı Korudu

İstanbul’da Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatındaki 10 işçinin iş kazası adı altında yaşamını yitirdiği asansör davasında karar çıktı.

H. Merkezi: İstanbul, Mecidiyeköy’de 2014 yılının eylül ayında, Torunlar Center inşaatında asansörün yere çakılmasıyla yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 işçinin ölümüyle ilgili davanın 16’ncı duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

 Duruşmaya yaşamını yitiren işçilerin yakınları ve sanıklarla müşteki ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada söz alan savcı, bir önceki duruşmada açıkladığı mütalaasını yinelediğini söyledi.

 

 

“Çocuklarımızı bilerek öldürdüler”

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ilk sözü müşteki Mustafa Genç aldı. Genç, “İnşaata hiçbir önlem alınmadığını herkes biliyor. Asansörün bozuk olduğunu işçiler her gün söylüyordu. Çocuklarımızı bilerek öldürdüler” dedi.

Söz alan sanıklar suçsuz olduklarını iddia ederek beraatlerini talep etti. Müşteki avukatları ise bilirkişi raporlarını hatırlatarak asansörün çalışma prensiplerine uymadığını söyledi.

Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur’un avukatları asansörün düşmesinde müvekkilinin kusurlu olmadığını asıl kusurlunun asansör firması olduğunu iddia etti.

 

İşçiler öldü firmalar suçu birbirine attı!

Torunlar İnşaat’ın avukatları, asansörün çalışmadığının daha önce defalarca asansör firmasına iletildiğini öne sürdü. Yapılan e-posta yazışmalarını okuyan avukatlar, son olarak 29 Mayıs 2014’te asansör firması Geda Majör’den şöyle bir cevap geldiğini söylediler: “Dünyadaki bütün asansörlerden emin olduğumuz gibi buyrun siz de kullanın. Arıza giderilmiştir.”

Asansör bakımından görevli Turgay Dalgıç’ın avukatı ise müvekkili hakkındaki suçlamalara şöyle cevap verdi: “Asansöre en son Turgay Dalgıç binmiş diyorlar. Evet müvekkilim bile bile neden o asansöre binsin? Bu kaza asansör switchlerin çıkartılması sonucu oldu. Parmak izlerinin alınıp soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum.”

Asansör firması Geda Majör avukatları ise yaptıkları son savunmada iş güvenliği eksikliğini olduğunu öne sürdüler.

Savunmaların ardından son sözlerini alınan sanıklar, beraatlarını talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç’ın da aralarında bulunduğu 9 sanığa 8 yıl 4’er ay hapis cezası verdi. Hapis cezaları, 60 bin 800’er liraya adli para cezasına çevrildi. 16 sanık ise beraat etti.

Aynı soruşturmada Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncel Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti.

10 işçinin can verdiği iş kazasını Türk adaleti böylece neredeyse işçileri suçlayarak karara bağlamış oldu. Verilen hapis cezalarını da paraya çeviren mahkeme, 10 işçinin hayatına biçtiği değeri ortaya koydu!

 

Ne olmuştu?

6 eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği işcinayetine ilişkin savcı geçtiğimiz duruşma mütalaasını açıkladı. 25 sanıktan 16’sı için beraat kararı verilmesini talep eden savcı aralarında inşaat firmasının proje müdürü ve asansör firmasının teknik sorumlusunun da bulunduğu 9 kişi hakkında ise 22,5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Savcı mütalaasında Torunlar İnşaat’ın proje müdürü Murat Aytimur, Geda Majör asansör firmasının teknik sorumlusu Önder Türksoy’u da aralarında olduğu 9 kişinin, “Bilinç taksirle ölüme neden olmak” suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu